Temassız Kartlar Alışverişte Bozuk Paranın Yerini Alıyor - Son Dakika
Teknoloji

Temassız Kartlar Alışverişte Bozuk Paranın Yerini Alıyor

Temassız Kartlar Alışverişte Bozuk Paranın Yerini Alıyor

Temassız özellikli kartlar ile gerçekleştirilen ödemeler hızla büyüyor. Nakit ile gerçekleştirilen ödemeler 26 saniye sürerken, nakit ve bozuk paranın...

12.03.2013 11:00

- Teknoloji alanında gerçekleşen yeni atılımlar paralelinde bankalar, yaptıkları yatırımlar sayesinde ürün ve hizmetlerini geliştirmeye ve kart kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştıracak pratik çözümler sunmaya devam ediyor. Bu ürünler arasında, temassız özellikli kartlar dikkat çekiyor. Sektörde hızlı ve kolay ödeme imkanı sunması ile öne çıkan temassız kartlara ilişkin veriler Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayımlandı.

BKM'nin açıkladığı verilere göre, 35 TL'nin altındaki işlemlerde, şifre girmeden daha hızlı ödeme yapma imkanı sağlayan temassız kartlar her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. 2010 yılında 3.4 milyon olan temassız kart sayısı 2011 yılında 6.3 milyon adede yükseldi. 2012 sonunda ise yüzde 61 artışla 10.3 milyon adede ulaştı. Bu kartların 1.4 milyonunu ön ödemeli banka kartları, 8.9 milyonunu ise kredi kartları oluşturuyor. Bugün, toplam 54 milyon kredi kartının yüzde 16'sı ile temassız ödeme gerçekleştirilebilirken, temassız özellikli kredi kartları ve ön ödemeli banka kartları ortalama 17.2 TL tutar ile en çok marketlerde kullanılıyor.

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko:

"Temassız özellikli kartlarla gerçekleştirilen ödemeler oldukça dikkat çekici. 2012 yılında işlem adetlerinde yüzde 100'ün üzerinde artış gerçekleşti. Temassız özellikli kart sayısı ise toplam 10.3 milyon adede ulaştı. "2023 Nakitsiz Ödemeler" hedefimizin önemli bir ayağını oluşturan temassız işlemler, daha hızlı ödeme yapma imkanı sunarken, nakit ve bozuk para taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırması ise hayatı kolaylaştırıyor. Önümüzdeki dönemde tüm ön ödemeli banka ve kredi kartlarının nakitsiz özellik taşımasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Temassız kartlar en çok marketlerde kullanılıyor

Temassız alışverişlerin 2012 yılına ait sektörel dağılımı incelendiğinde, iki sektörün ön plana çıktığı görülüyor. Temassız alışveriş tutarının yüzde 67 oranındaki bölümü marketlerde gerçekleşirken, bu sektörü yüzde 14 oranı ile yemek ödemeleri takip ediyor. Marketlerde gerçekleşen temassız ödemelerde ortalama 17.2 TL tutarında alışveriş yapılırken, yemek ödemelerinde ortalama işlem tutarının 5.4 TL olduğu göze çarpıyor.

Temassız ödemeler sadece 9 saniye sürüyor

BKM'nin yaptığı bir araştırmaya göre, yeni ödeme araçlarına hızlı biçimde uyum sağlayan ülkemizde temassız kartlar ile ödeme yapanlar vakit kaybetmeden alışverişlerini tamamlıyor. 35 TL'nin altındaki alışverişlerde, kartı POS'a yaklaştırmanın yeterli olduğu temassız ödemeler, nakit ile ödemelere göre çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. Araştırma sonuçlarına göre nakit ödemeler 26 saniyede, banka veya kredi kartı ile ödemeler 16 saniyede gerçekleştirilirken, temassız ödemeler sadece 9 saniyede tamamlanıyor.

Temassız alışverişler hızla artıyor

Temassız özellikli kartlar ile yapılan alışveriş adetleri incelendiğinde, hem ön ödemeli banka kartları, hem kredi kartları ile yapılan işlemlerde patlama yaşandığı görülüyor. BKM verilerine göre, ön ödemeli banka kartları ile gerçekleştirilen temassız alışveriş sayısı 2011 yılında 7.5 milyon adet iken, 2012 yılında yüzde 141 oranında artış ile 18.2 milyon adede yükseldiği kaydediliyor. Benzer biçimde, kredi kartları ile temassız işlem adedinin de yüzde 122 büyüyerek 8.4 milyon adede yükseldiği göze çarpıyor.

2012 yılında temassız işlemler toplam 147 milyon TL hacme ulaştı

Temassız kartlarla gerçekleştirilen alışverişlerdeki artış ile, temassız ödemelerin hacmi de genişliyor. Ön ödemeli banka kartı ile gerçekleşen temassız işlemler yüzde 171 oranında artış ile 30 milyon TL tutarında hacme ulaşırken, kredi kartları ile temassız alışveriş hacminin ise yüzde 243 oranında artış ile 117 milyon TL'ye yükseldiği görülüyor. 2011 yılını toplam 45 milyon TL ile tamamlayan temassız işlemlerin, 2012 yılında toplam 147 milyon TL tutarına ulaşması dikkat çekiyor.

Banka kartları bozuk paranın yerini alıyor

Temassız işlemlerde gerçekleşen ortalama tutarlar ise, kartların kullanım amaçlarında fark olduğunu ortaya koyuyor. Ön ödemeli banka kartları ortalama 1,7 TL tutarındaki alışverişler ile bozuk paranın yerini alırken, kredi kartlarının 14 TL ile daha yüksek tutarlı işlemler için kullanıldığı göze çarpıyor. 2012 yılında gerçekleştirilen tüm temassız işlemlerde ortalama tutarın ise 6 TL olduğu görülüyor. Temassız ödemeler sayesinde, kullanıcılar ödeme anında zaman kazanırken, ATM'den nakit çekerek vakit kaybetmiyor, bozuk para ve para üstü gibi sorunlardan kurtuluyor.

İşlem adedinde seyahat ön plana çıkıyor

Temassız ödemeler alanında, toplu taşımanın da dahil olduğu Seyahat Sektörü'nün öne çıktığı görülüyor. BKM verilerine göre, 2012 yılında gerçekleştirilen toplam temassız işlem adedinin yüzde 46 oranındaki bölümü bu alanda gerçekleştirilirken, işlem başına ortalama tutar ise 1.2 TL olarak kaydediliyor.

Temassız POS başına işlem adedi 400'ün üzerinde

Temassız ödeme yapılabilen POS sayısı ise 2009 yılında 18 bin iken, 2012 yılını 61 bin ile tamamladı. Bu artışla beraber işyerleri temassız ödemelere olan inançlarının karşılığını da almaya başladı. 2009 yılında 88 olan POS başına temassız işlem adedi 2012 yılında 435 adede ulaştı ve neredeyse 5 katına çıktı.

Bankalar, ön ödemeli banka ve kredi kartları ile temassız ödeme imkanı sunuyor

Mevcut kartlarla temassız ödeme gerçekleştirmenin mümkün olup olmadığını öğrenmek ise çok kolay. Visa'nın 'payWave', MasterCard'ın 'paypass', AmEx'in 'ExpressPay' olarak adlandırdığı temassız kartların üzerinde 'dalga' ( ) sembolü bulunuyor. Kartlarını ve POS'larını temassız özellikli olan kart ve POS'larla değiştirmek isteyen kart sahiplerinin ve işyerlerinin, bankalarına bu talebi iletmesi yeterli oluyor.

Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Temassız Kartlar Alışverişte Bozuk Paranın Yerini Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement