Türkiye'de üniversitelerin en büyük sıkıntılarından biri olan kayıt altına alınamayan akademik arşiv sistemine en büyük katkı Uludağ Üniversitesi'nden geldi. Üniversite bünyesinde kurulan "Uludağ Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi" (UAKBİS) sayesinde her türlü akademik bilgiye internet üzerinden erişilebilecek. UAKBİS sitemiyle aynı zamanda akademisyenlerin yükselme dönemlerinde yapmış oldukları girdiler dikkate alınacak.
Uludağ Üniversitesi'nin son bir yıldır yürüttüğü çalışmayla tek merkeze aktarılan akademik bilgiler umuma açık hale getirildi. Makale, kitap, bildiri, proje ve diğer akademik çıktıların bir tür kayıt altına alındığı UAKBİS sisteminden internet üzerinden yapılan kısa bir üyelik başvurusunun ardından herkes faydalanabiliyor. Sistemde Uludağ Üniversitesi'nde görev yapan 2 bine yakın akademisyenin 50 bin civarı girdisi bulunuyor.
AKADEMİK GOOGLE: UAKBİS
UAKBİS sisteminin özellikleri itibariyle Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Genel Sekreterliği'ni vekaleten yürüten Rektör Danışmanı Prof. Dr Özgür Karabulut, "Akademisyenlerimiz, sistem aracılığıyla, üniversitemizin kuruluş tarihinden bu yana üretilen makale, kongre bilgisi, paten, proje tasarımı, kitap gibi akademik çıktıları sistemimize yüklemiş durumda. Yaklaşık 54 bin tane veri sistemde bulunmakta. Tabii bu kadar geniş bir veri tabanına ulaştıktan sonra arşivimizi Bursa'daki paydaşlarımızın da hizmetine sunmayı uygun bulduk. UAKBİS arama motorunun sağladığı kolaylıkla, akademik verilere ihtiyacı olanlar çok kısa sürede ulaşabilecek. Kendi meslek grubuyla ilgili akademik bir partner arayan herhangi bir iş kolu mensubu, çalışmak istediği alanla ilgili UAKBİS arama motoruna birkaç anahtar kelime yazarak konunun ehline ulaşabilecek" diye konuştu.
DİĞER ÜNİVERSİTELERİN DE SİSTEMİ KULLANMASI BEKLENİYOR
Programın henüz Türkiye çapında yeni yeni tanınmaya başladığını dile getiren Prof. Dr. Karabululut, "Tahmin ediyorum ki birkaç ay içerisinde diğer üniversitelerden de talep gelecek. Şu anda Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) da benzer bir yapılanmaya gidiyor. YÖK, akademisyenlerin yükselme döneminde yazmış olduğu eserlerin kendi veri tabanına girmesini istiyor. Henüz yerleşik bir sistem olmadığından dolayı akademisyenler bu verileri eski usulde aktarmaya çalışıyor ve bu da bir takım sıkıntıları berberinde getiriyor. YÖK'ün bu çalışmasıyla birlikte diğer üniversitelerin de sistemden faydalanması gerekecek. Mesela biz sistemimizde akademisyenlerimizin verileri mevcut olduğu için otomatik olarak YÖK'e gerekli verileri aktarıp bu sıkıntıları ortadan kaldırıyoruz. Darısı tüm üniversitelerimizin başına" dedi.
UAKBİS sisteminin işleyişi hakkında da bilgi veren Özgür Karabulut, "İnternet üzerinden alınan aboneliğin ardından aranılan proje ile ilgili bilgilerin tamamına ulaşabilmek için elektronik ortamda proje yönetim merkeziyle iletişime geçmek kafi" ifadelerini kullandı. - BURSA
Son Dakika › Yaşam › Akademik Google: Uakbis - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?