Dünyada hızla artan alternatif tıp ve bitkisel ilaçlara eğilim bugün 60 milyar dolar civarında bir pazarın oluşmasına neden olduğunu hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, dünya nüfusunun yüz 80'inin gelişmişlik düzeyine göre bu tür ilaçları kullandığı bilinmekte olduğunu hatırlatarak bitkisel ilaçların ne kadar güvenli olduğunun sorgulanması gerektiğini açıkladı.
Söz konusu bitkisel ilaç tüketimi artışının bu ilaçların ne kadar güvenli olduğu konusunu gündeme getirdiğini hatırlatan Dr. Dinççağ, " Avrupa Tüketici Bürosu (BEUC), 1500 botanik ürünün EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı) tarafından desteklendiğini bildirmiştir.Gingo, garlic(sarımsak), St.Jonh Wort (sarı kantaron) ve ginseng bu konuda öne çıkan bitkisel ürünlerdir. Bunlar pastil,tablet,tos, saşe veya ampul olarak marketlerde yer almışlardır. Kan şekerini düşürdüğü, kolesterol için iyi geldiği, zihin fonsiyonlarına iyi geldiği, bazılarının alzheimer hastalığını önlediği, yaşam kalitesini iyileştirdiği, moral üzerine iyi etki yaptığı, uyku düzenini sağladığı, kansere ve bağışıklık sistemine iyi geldiği şeklinde çeşitli düşüncelerle piyasaya sürülen bu ilaçlar için dünyanın pek çok ülkesinde ve Avrupa Birliği ülkelerinde pazar oluşmaktadır.Avrupa Tüketici Bürosu, bu ürünlerden bazılarının bilimsel kanıt olmadan marketlerde yerini aldığını raporlarında belirtmesine rağmen, geleneksel olarak pek çok ülkede yüzyıllardır kullanılan bu ürünlerden vazgeçilemiyor. Dünya genelinde aktarlarda ve özellikle internet ortamında, bu ürünlerin oldukça önem kazanan bir pazarının oluştuğu bilinmektedir. Avrupa Birliği Tüketici Bürosu, gıda sağlığı ve gıda güvenliği üzerine çalışmalar ve raporlar yayınlamakta ve bitkisel ilaçların tıbbi ürünlerin yerini tutmaması ve yardımcı ve destek ürünü olarak kabul edilmesini önermektedir" dedi.
Halk Salığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, " Şeker hastalığı için kemik sağlığı için, uyku bozuklukları için, unutkanlığı önlemek için, alzheimer hastalığından korunmak için, yorgunluğu ve kırgınlığı gidermek için, menepoza yardımcı olmak için, erkeklerde cinsel sorunları gidermek için tavsiye edilen ürünlerin pek çoğu geleneksel olarak yüzyıllardır kullanılmalarına rağmen bilimsel kanıtlar ile desteklenmedikleri ve kesinlikle kulaktan dolma bilgiler ile kullanılmaması gerektiği, özellikle birden çok ilaç kullananlarda bu ürünlerin tıbbi ilaçların yan etki yapmasına neden olabileceği, hatta bazı ilaçların vücutta birikmesine neden olabileceği ve zehirlenmelere yol açabileceği bildirilmiştir. Geleneksel olarak denenmiş, kültürel olarak benimsenmiş bitkisel ürünlerden soğuk algınlığında, üst solunum yolu infeksiyonlarında, geçmeyen öksürüklerde hekime danışarak kullanmak, yardımcı tedavi ürünleri olarak görmek, bilimsel kanıtları olmasa bile mümkündür. Ancak modern tıbbin yerine bitkisel tedavileri koymak bugünkü bilgilerimizle mümkün değildir. Bu tür yardımcı takviye ve ürünleri alanların karaciğer fonksiyon testlerini yaptırmaları uzun süre kullanımda hekime danışmaları tavsiye olunur" diye uyardı. - SAMSUN
Son Dakika › Yaşam › Bitkisel İlaç Kullananlar Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?