Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte uzmanlar aşırı et tüketimine karşı vatandaşları uyarıyor.
Özel Karadeniz Hastanesi Diyetisyeni Merve Çıray, bayramların zihinsel ve fizyolojik açıdan dinlendiğimiz fakat sindirim sistemimize aşırı yüklendiğimiz dönemler olduğunu söyledi. Çıray, "Özellikle bayramlarda şeker, çikolata, tatlı her gün hatta günde birçok kez tüketilen besinlerdir. Kurban Bayramı'nda şekerli besinlere ek olarak yüksek miktarda belki de hiç tüketmediğimiz kadar ette tüketilebilmektedir. İşte hem et hem de şekerin bir arada ve fazla miktarda tüketilmesi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Kurban Bayramı'nda ağırlıklı olarak et tüketilmesi, buna bağlı olarak sebze ve meyvenin tercih edilmemesi sindirim problemlerine davetiye çıkarabilir bu nedenle sağlıklı bir bayram geçirmek için fazla et tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Etin yanına mutlaka salata veya sebze yemeği eklenmelidir" dedi.
"Et kesildikten hemen sonra tüketilmesi sindiriminin zor olması ve lezzetsiz olması nedeniyle önerilmemektedir" diyen Çıray "Kesilen hayvan eti ölüm katılığı nedeniyle kesildikten sonra en az 1 gün buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesi hem etin olgunlaşıp lezzetlenmesi hem de biyo yararlılığının (vücudun kullanım oranı) artması açısından oldukça önemlidir. Kurban Bayramı'nda aşırı ve yağlı et tüketiminin yoğunlaşması özellikle sindirim sistemine zarar vermektedir. Gereğinden fazla et tüketimi birçok rahatsızlığa (kolesterol, karaciğer yağlanması, kalp hastalı, barsak kanseri….vb.) neden olabileceği gibi var olan rahatsızlıkların da ilerlemesine sebep olabilir. Bunlardan biri de mideye olan olumsuz etkileridir. Aşırı miktarlarda et tüketiminin yanında ete uygulanan pişirme teknikleri de önemlidir. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zorlaştıran ve mide asiditesini artıracak yöntemler tercih edilmemelidir. Eti pişirmek için haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanılmaktadır" diye konuştu.
Diyetisyen Merve Çıray, mangal için de şu uyarılarda bulundu:
"Mangal yapılacaksa kömürün iyice yanması beklenmeli ve etler mümkün olduğu kadar kömürden 15 cm uzak tutarak pişirilmeli ve etlerin aşırı pişmemesine ve yanmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle ızgara etin yanında bolca çiğ sebze tüketilmesi içerdikleri antioksidan maddeler sayesinde ızgara ile açığa çıkan kanserojen öğelerin etkisini azaltmaktadır. Özellikle C vitamininden zengin olan maydanoz, biber ve domates gibi sebzeler etin yanında bolca tercih edilmelidir. Et yüksek miktarda doymuş yağ bulundurması sebebi ile aşırı miktarlarda tüketilmesi kan yağlarının yükselmesine bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına sebep olabilir. Et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle de fazla miktarda et tüketimi sindirimi güçleştireceğinden mide problemi(ülser, gastrit, reflü ..) olan kişilerin et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yine kızartma ve kavurma işlemi mide asidini artırarak kabızlığa da sebep olabilir. Kırmızı et aşırı tüketilmesi fazla demir yüklenmesine ve fazla demir alımı da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacaktır. Yani et yerken kalsiyum kayıplarını da önleyebilmek için etin yanında kalsiyumdan zengin yoğurt, ayran, cacık gibi besinlerin tüketiminde de yarar vardır. Yine aşırı et tüketilmesi, şişmanlık, insülin metabolizmasını bozacağından diyabete de sebep olabilmektedir."
'KURBAN BAYRAMINI SAĞLIKLI GEÇİREBİLMEK İÇİN PRATİK ÖNLEMLER'
Özel Karadeniz Hastanesi Diyetisyeni Merve Çıray, Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirebilmek için pratik önlemleri şöyle sıraladı:
"Sabah kalkar kalkmaz iki bardak suyunuzu mutlaka için, ardından hafif bir kahvaltı yapın. Az ve sık aralıklarla doğru besinleri seçerek beslenmeye özen gösterin. Çikolatalar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlıları tercih edin. Eğer tatlı yiyecekseniz bu bayram boyunca 1 kez olsun ve unutmayın ki et ile şekerli besinler yan yana geldiğinde ateşle barut gibidir. Tükettiğiniz tatlının ev yapımı olmasına da dikkat edin, hazır tatlılardan uzak durun. Tabağınızın dörtte birini kırmızı et, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salata ile doldurun. Etin yanında mutlaka içecek olarak ayran veya sade maden suyu kullanın. Kola,gazlı ve hazır meyve suları gibi içecekler tüketmeyin. Ara öğünlerde günde 2 kez mutlaka meyve tüketimine özen gösterin. Bağırsaklarda su tutulumuna neden olan fazla çay/kahvenin tüketiminin yerini bitki çaylarına bırakın. Bayram sonrasında da özellikle dikkat edilmesi gereken ve atlanan bir konuda saklanan etlerin kullanımıdır. Buzluktan çıkarılan etlerin çözülmesi için açık havada, oda sıcaklığında ya da kalorifer üstünde bekletilmemesi, akan suyun altında veya buzdolabında çözdürme işleminin yapılması gerekmektedir. Açık havada, oda sıcaklığında veya kalorifer üzerinde çözülen etler bakteri ve toksin üretir ve bu durum besin zehirlenmelerine yol açabilir. Çözülmüş etlerin ise tekrar dondurulmaması gerekir. Kırmızı et derin dondurucuda 3-4 ay kadar saklanabilir. Bu süreden fazla saklanan etlerin tüketilmemesi gerekir." - TRABZON
Son Dakika › Yaşam › Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?