(Özel Haber) Taş Atan Eller, Taşa Sanat Veriyor - Son Dakika
Yaşam

(Özel Haber) Taş Atan Eller, Taşa Sanat Veriyor

(Özel Haber) Taş Atan Eller, Taşa Sanat Veriyor

Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) tarafından uygulanan projede suça karışmış dezavantajı gruplar, Diyarbakır'a özgü olan bazalt taşında sanatsal ürünler işliyor.

03.09.2013 12:24

Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) tarafından uygulanan projede suça karışmış dezavantajı gruplar, Diyarbakır'a özgü olan bazalt taşında sanatsal ürünler işliyor.

Diyarbakır'da suça karışmış, dezavantajlı, maddi durumu düşük, eğitimden yoksun kalan gençlerin sosyal hayata entegre edilmesi ve mesleki eğitim verilmesi için Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında 360 kursiyer eğitim görüyor. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin uygulayıcısı MEKSA Vakfı tarafından açılan 15 eğitim kursuna katılanların topluma entegre edilmesi hedefleniyor. ÇOGEP kapsamında açılan Diyarbakır bazalt taşında hediyelik eşya üretimi yaparak hem maddi kazanç hem de meslek sahibi oluyor.

MEKSA Vakfı Diyarbakır Proje Başkanı Sertaç Işık, ÇOGEP'in bir çok kurum tarafından ortalaşa yürütüldüğünü ifade ederek, mesleki eğitimler dışında, dezavantajlı gruplar için sosyal etkinliklerin de yapıldığını anlattı. Işık, "ÇOGEP, Kalkınma Bakanlığı'nın öncülüğünde kurulmuş bir uygulamadır. Diyarbakır'da uygulanan projeye, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü projenin sahipliğini üstlenmiş. Meksa Vakfı, İş-Kur, İl Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kuruluşlarda projenin ortakları arasında. Projenin ortakları arasında yer alan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, kursiyerlerin istihdamları açısında desteklerini sürdürmekte. Tüm bu projenin koordinasyonu ise, Diyarbakır Valiliği tarafından yürütmektedir. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nün destekleriyle risk altındaki 16-24 yaş erkekler ve 16-55 yaş arası kadınlar ÇOGEP'ten faydalanıyor. ÇOGEP kapsamında yer alan 360 kursiyer 15 farklı mesleki dalda eğitim alıyor. Mesleki eğitimler dışında sosyal etkinliklerimiz bulunuyor. Bu kapsamda, resim, müzik gibi bazı sanat alanında kurslarımız var" dedi.

"ROMAN VATANDAŞLAR DA BİZİM HEDEF KİTLEMİZ"

ÇOGEP bünyesinde uygulanan eğitim kurslarında suça karışan gruplar, şiddet gören kadınların dışında Diyarbakır'da yaşayan Romanları'nda projenin hedef kitlesi arasında yer aldığını belirten Işık, geçen yıl projeye katılan suça karışmış grupların suça geri dönüş oranının binde 5 olduğunu söyledi. Işık, "Bu yılki projede taş işlemeliği eğitim çalışmalarımızın içerisine aldık. Diyarbakır'a özgü bazalt taşlarında hediyelik eşya sektöründe kullanmayı hedefliyoruz. Bu kursta şu an 20 öğrenci eğitim alıyor. Öğrencilerimizin çocuğu kadın, bu aynı zamanda kursun devamlılığı açısından önemli katkı da sağlıyor. Kursiyerler, taşı çok ince işleyerek, sabırla bazalt taşından Diyarbakır'a özgü hediyelik eşya üretiyorlar. Projede yer alan öğrencilerimiz dezavantajlı gruplardan oluşuyor. Suçtan zarar görenler, suça karışanlar, maddi durumu düşük, okul çağında eğitimden uzak kalanlar bizim hedef grubumuzdur. Kadınlarda ise, şiddet görenler, maddi durumu düşük olanlar, çok çocuklu ailelerin fertleri de hedef grubumuz içerisindeler. Aynı zamanda Diyarbakır'da yaşayan Roman vatandaşlar da şu anki mesleki eğitim fırsatlarından faydalanıyorlar. Amacımız risk durumu ve suça bulaşmış gibi durumdaki kişileri topluma entegrelerini sağlamaktır. Geçen yılki verilere baktığımızda özellikle, suça karışan çocuklarla ilgili suça geri dönüş oranları binde 5 oranında. Bu oran bizim yaptığımız işin iyi bir üretim sağladığını gösteriyor" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam (Özel Haber) Taş Atan Eller, Taşa Sanat Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement