Kardiyoloji Uzmanı Dr. Filiz Karadaş, özellikle kalp ve damar hastalarının sıcak havalarda çok dikkat etmeleri ve 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaları gerektiğini söyledi.
Kalp krizinin en önemli risk faktörlerinden birinin yaz aylarında yaşanan sıcak ve nemli hava olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Çiftlik Şubesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Filiz Karadaş, "Kalp ve damar hastalarına sıcak havalarda oluşan ani kan basıncı düşüşü ya da yükselmesi zorlu anlar yaşatabiliyor. Hastaların yaşadığı bu ani hava değişimleri kalp krizi ile sonuçlanabilir. Güneşten gelen ışınların hastaya uzun süreli teması buna zemin hazırlar. Bu nedenle özellikle kalp ve damar hastalarının sıcaklardan korunması, güneş ışınlarına direk olarak maruz kalmaması çok önemlidir. Özellikle güneşin dik geldiği 11.00 - 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı, dışarı çıkmak durumunda olanlar serin yerlerde, gölge olan alanlarda yürümelidir" dedi.
Vücudun sıvı dengesinin korunabilmesi için aşırı terlemeyle kaybedilen sıvının tekrar kazanılması gerektiğinin altını çizen Karadaş, "Aşırı sıcak havalarda suyun günde 2,5 - 3 litre tüketilmesi önerilmektedir. Bir hususu da belirtmek isterim ki, göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren ve dinlenme ile geçmeyen bir ağrı olursa, bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılıyor ise, ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır fakat geçmez ise, ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı görünüyorsa, tansiyon veya kalp hastası olsun ya da olmasın bu şikayetlerden birini bile yaşıyorsanız mutlaka kardiyoloji uzmanı kontrolünde gerekli tetkik ve takipleri yaptırmanız gerekmektedir" diye konuştu. - SAMSUN
Son Dakika › Yaşam › Sıcak Hava Kalp Krizlerini Tetikliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?