Vücudun Sıvı Miktarını Arttırmanın 10 Yolu - Son Dakika
Yaşam

Vücudun Sıvı Miktarını Arttırmanın 10 Yolu

Vücudun Sıvı Miktarını Arttırmanın 10 Yolu

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, en önemli görevi vücudun ısı dengesini sağlamak olan suyun gerekli miktarda alınmamasının önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını bildirdi.

08.09.2014 10:23

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, en önemli görevi vücudun ısı dengesini sağlamak olan suyun gerekli miktarda alınmamasının önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını bildirdi.

Şenses, yaptığı açıklamada, yaz aylarında terleme ile vücudun su kaybının önemli ölçüde arttığını, bu nedenle özellikle yaz aylarında günde mutlaka 2 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlıklı bireylerde vücuttaki su miktarının yaşa, vücut ağırlığına, hamilelik ve emziklilik durumlarına göre değişiklik gösterdiğini, ancak normal koşullarda bu oranın yüzde 60'ın altına düşmemesi gerektiğini vurgulayan Şenses, suyun en önemli görevinin vücudun ısı dengesini sağlamak olduğuna dikkat çekti. Şenses, "Bununla birlikte su, vücutta oluşan atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmayı, eklemlerin daha kolay çalışmasını ve cildin nemini korumasını sağlıyor" dedi.

Sıcaklığın arttığı yaz aylarında terleme ile kaybedilen suyun geri kazanılmasının ise günde 2 litre sıvı alımına dikkat etmekten geçtiğini kaydeden Şenses, "Özellikle spor yapan ya da günün önemli bölümünü dışarıda geçirenlerin sıvı kaybı çoğalıyor. Bunu önlemek için sıvı alımı mutlaka artırılmalı" diye konuştu.

Yazın sık sık deniz ya da havuza girenlerin, serin tatil beldelerinde olanların veya klimalı ortamda bulunanların yaşadıkları serinlik hissi nedeniyle susuzluk hissetmeyebileceklerine işaret eden Şenses, "Bu yanıltıcı durum kişinin sıvı kaybettiği gerçeğini değiştirmiyor. Vücudun kaybettiği su kendini halsizlik hissi ile gösteriyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında sıvı almak için susamak beklenmemeli" dedi.

BU ÖNERİLER VÜCUDUN SIVI MİKTARINI ARTIRIYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, yazın sıvı tüketimini artırmanın 10 yolunu şöyle sıraladı:

"- Sıvı ihtiyacını en iyi karşılayan besin su. Bu nedenle sıvı ihtiyacını karşılamak için günde en az 2 litre su tüketin.

Sabah aç karnına tüketilen 1 bardak su, güne dinç başlamaya yardımcı oluyor.

Yemeklerden yaklaşık 10 dakika kadar önce içilen su, tokluk hissi verdiğinden, daha küçük porsiyonlarla tok kalmaya yardımcı oluyor.

Öğün aralarında içilen su, metabolizmaya daha kolay karışıyor ve bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlıyor.

Sıvı ihtiyacını karşıladığı düşünülen çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler diüretik olma özelliği taşıyor. Yani vücudumuzdan suyun daha kolay atılmasına neden oluyor ve sıvı kaybını hızlandırıyor. Bu nedenle bunların yerine soğuk olarak tüketilebilecek meyve çaylarını tercih etmek daha faydalı.

Kafein alımını azaltmak vücuttaki suyun tutulmasını sağlıyor. Kafeini tamamen bırakamayanların her 2 bardak kafeinli içecek tüketimi sonrasında mutlaka 1 bardak su içmesi gerekiyor.

Suyun içerisine eklenen nane, tarçın, karanfil gibi aromalı bitkiler veya meyve parçacıkları ile su içmeyi daha keyifli ve kolay hale getiriyor ve faydasını artırıyor.

Ayran, sıvı kaybı ile birlikte kaybedilen minerallerin de yerine koyulmasını kolaylaştırıyor.

Yaz meyvelerinin sıvı içeriği yüksektir. Bu nedenle öğün aralarında taze meyvelerden hazırlanmış içecekleri tercih etmek önemli. Kilosuna dikkat edenlerin taze meyve suları yerine meyve tüketmesi sıvı alımını artırıyor ve tokluk hissi sağlıyor.

Su içmeyi hatırlamak için ufak anımsatıcılar kullanmak fayda sağlıyor. Örneğin, buzdolabına, çalışma masasına ya da telefona küçük notlar koymak, hatırlamayı kolaylaştırdığı için susamadan su içme oranını artırıyor." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Vücudun Sıvı Miktarını Arttırmanın 10 Yolu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement