Biyoyakıtlar Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Konya Ticaret Borsası (KTB) tarafından 1. Biyoyakıtlar ve Tarım Paneli düzenlendi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerjide ithalatçı bir ülke durumunda olduğunu belirtti.
Türkiye'nin yıllık enerji tüketiminin 110 milyon ton petrol eşdeğerinde olduğunu ifade eden Yazar, bu rakamın yaklaşık yüzde 70'inin ithalat ile karşılandığını söyledi.
Türkiye'nin enerji arz probleminin olduğunu anlatan Yazar, "Bir taraftan da her ülkede olduğu gibi iklim değişikliği nedeniyle emisyon değerlerini düşürme gibi bir zorunluluk var. Türkiye karbondioksit emisyonları yüksek bir ülke ve bu değerler giderek yükseliyor. Bu elektrik arz ve emisyon problemini dikkate aldığımızda yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji tüketimi içindeki payını artırmak zorundayız" dedi.
Yazar, bu konuda ilk adımı 2005 yılında attıklarını, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını artırmak için harekete geçtiklerini bildirdi.
2010 yılında yasalarda yapılan iyileştirme ile yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji için fiyat ve üretilen elektriği satın alma garantisi verildiğini vurgulayan Yazar, özel sektörün yasada yapılan değişikliğe reaksiyon vermekte gecikmediğini dile getirdi.
2005'de 20 Mw olan rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin bugün 1740 Mw'ye ulaştığını dile getiren Yazar, şunları kaydetti:
"Hali hazırda çok sayıda rüzgar enerjisi santrali kurulmakta. Gelecek yıllarda 3-4 bin Mw'lerden bahsedeceğiz. Güneş enerjisinde de benzer bir hareketlilik var. Bu günlerde yatırımcıların arazi tespit çalışmalarına başladığını biliyoruz. Türkiye'nin batısından en doğusuna güneş santrallerinin inşa edilmeye başlandığına şahit olacağız. Bir kaç yıl sonra Türkiye yenilenebilir enerji cennetine dönüşme noktasına gelecek. Enerjide ithalatçı bir ülke olduğunuz da yerli ve yenilenebilir kaynakları ihmal etmemeniz gerekiyor."
KTB Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Şahin ise dünün tarım tarifi ile bugünün tarım tarifinin değiştiğini belirtti.
Tarımın kırsal alanlarda etkili geçimlik bir sektör iken, kentlerde etkin ticarete konu bir alan olarak ortaya çıktığını bildiren Şahin, "Dünün tarımı sadece üretim odaklı ve kendi kendine yeterli olma kaygısı içinde iken, bugün üretim ve tüketime bütüncül bir bakış ile küresel ticarete konu bir alan olarak karşımızdadır. Bütün bunların yanında tarımsal üretimin enerji üretimiyle birlikte anılmaya başlanmış olması bizim tarımla ilgili tüm bildiklerimizi yeniden ele almamızı gerektirmektedir" diye konuştu.
Şahin, bir taraftan gıda güvenliği sağlama çabalarının olduğunu, diğer taraftan ise yükselen enerji açığıyla karşı karşıya olduklarını vurguladı.
EPDK'nın cari açığın azaltılması ve yerli biyo yakıtların üretiminin teşviki için akaryakıta tarımsal ürün katkısı konusunda bir düzenleme yaptığına dikkati çeken Şahin, "Bu düzenleme Türkiye'de tarımsal üretimi artıracaksa, üretimi teşvik edecekse, çiftçiye ek gelir sağlayacaksa ve yerli ürün kullanımını artıracaksa olumlu olacaktır" dedi.
Panelde, EPDK Daire Başkanı Taner Mutlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Ürünler Genel Müdürü Talat Şentürk'de biyo yakıtlar konusunda sunum yaptı.
- KONYA
Son Dakika › Yerel › 1. Biyoyakıtlar ve Tarım Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?