Çanakkale cephesini 100 yıl önce ziyaret eden "İlim Heyeti"nin anısına, Orta Doğu ve Balkanlardan ilim adamları, yazarlar ve gazeteciler Çanakkale'de bir araya geldi.
Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen "100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de" toplantısına, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan'ın yanı sıra Ortadoğu ve Balkanlar'dan gelen ilim adamları, yazarlar ve gazeteciler katıldı.
Toplantının başında, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkiye'de eğitim görmeleri sağlanan öğrenciler "Çanakkale Türküsü"nü seslendirdi.
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu faaliyetin 100 yıl sonra bir hatırayı yad etmek için düzenlendiğini söyledi.
Doğan, "100 yıl önce yine bugün torunlarını kabul ettiğimiz kişilerin büyükleri, dedeleri, dedelerinin babaları bu toprakların misafiri olmuşlardı. İşte biz o aziz hatırayı yad etmek için bu faaliyeti düzenledik" dedi.
"100 yıl öncesinin başbakanı bir Arap ve Mısırlı"
YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ise "İlim Heyeti" projesini yakından takip ettiklerini ve bu projenin ecdada bir borç olduğunu bildirdi.
İlim Heyeti çalışmasının çok değerli ve anlamlı bir çalışma olduğunu ifade eden Bülbül, şunları söyledi:
" Cemal Paşa, Suriye'den böyle bir heyetin faydalı olacağını düşünüyor. Osmanlı'nın çok değerli yetkilileriyle paylaşıyor. Güzide bir heyet oluşturuluyor, heyette gazeteciler, din adamları ve şairler var. Heyet Anadolu'da çok üst düzey kabullerle karşılanıyor. Geçtiği her yerde güzel karşılamalar yapılıyor. İstanbul'da da en üst düzeyde karşılanıyorlar. Halife Sultan Reşat tarafından kabul görüyorlar. Sadrazam tarafından kabul görülüyorlar ki o devrin sadrazamı bir Mısırlı. Tam da 100 yıl öncesinin başbakanı bir Arap ve Mısırlı. Bu, bugünün dünyası için anlamlı, hani Amerika için söylenir, 'Kenyalı, Afrikalı birisi Devlet Başkanı oldu' şeklinde, ama bu Avrupalılar için yeni ve güzel bir uygulamadır ama bizim tarihimiz için sıradan bir uygulamadır. 100 yıl önceki başbakanımız bir Mısırlıdır. 130 yıl önceki başbakanımız Hayrettin Paşa Tunusludur. 400 yıl önce tarihleri genel olarak söylüyorum bir Sırp'tır, Sokullu Mehmet Paşa'dır."
"Osmanlı toprakları benim için hep bir rüyaydı"
"İlim Heyeti"nde bulunan Lübnanlı Prof. Dr. Esma Chamly Halwani ise dedesi Osman Selim'in Çanakkale Savaşı'nda yüzbaşı rütbesinde, dedesinin kardeşi Mehmet Selim'in de binbaşı rütbesinde savaştığını hatırlattı.
Dedesinin gazi olduğunu, dedesinin kardeşinin ise şehitlik mertebesine ulaştığını ifade eden Chamly, şunları kaydetti:
"Ben Türkiye'de yaşamadım ancak Türkiye her zaman kalbimde ruhumun bir parçası ve çocukluğumda babamdan, dedemle ve dedemin Çanakkale ve Osmanlıyla ilgili anılarını çok dinledim. Dedemden Çanakkale ilgili nakledilen Osmanlı toprakları benim için hep bir rüyaydı, 'İnşallah bir gün bu rüyayı gerçekleştiririm' diye düşünüyordum ve işte bugün buradayım. Şu an ziyaret ettiğim Çanakkale de adeta kalbimin bir parçası. Dedemin kanlarıyla bezenmiş bu topraklarda bulunmama imkan veren herkese teşekkürlerimi sunarım."
Çanakkale Valisi Hamza Erkal da 100 yıl sonra böyle inanılmaz bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.
"İlim Heyeti", şehitlik ziyareti sonrası Çanakkale'den ayrıldı.
Son Dakika › Yerel › 100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de' Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?