Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, "Üniversiteler arasında işbirliği olmazsa, kendi başlarına bazı projeleri başarması mümkün değil" dedi.
Kültür ve Gösteri Merkezi'nde bu yıl 15.'si düzenlenen Üniversitelerarası İşbirliği Programı (ÜNİP) toplantısının açılışında konuşan Koçak, ÜNİP'in oluşturulmasındaki temel amacın üniversitelerin birbirleriyle işbirliği yapması ve ortak hareket etmesi olduğunu vurgulayarak, ortak hareket edilmediği taktirde Avrupa ve dünyanın sayılı üniversiteleriyle rekabet şansının az olacağını ifade etti.
Koçak, üniversitelerde bilginin üretilmesinin yeterli olmadığını, bilginin işe dönüşmesi veya patentleşerek markalaşması gerektiğini belirtti.
Üniversitelerin, bulunduğu bölgenin stratejik planını yapan kurumlar olduğunu dile getiren Koçak, "2006 yılında 9 üniversiteyle kurulan ÜNİP, giderek büyüyen bir oluşum fakat genel itibarıyla baktığımızda işlevsel olduğunu söylemek pek doğru olmaz. Üniversitemiz, ÜNİP'in işlevsel hale gelmesi için çalışmalar yapmaya başladı. Üniversiteler, sadece eğitim veren değil, ticarileşen kurumlar olarak görüldüğü için durum değişiyor" diye konuştu.
Koçak, ÜNİP'in Türkiye'deki üniversiteler için çok önemli bir oluşum olduğunu kaydetti.
Kasım ayında Hindistan'da toplanacak İpekyolu Üniversiteler Birliği toplantısının dışa açılımda önemine dikkat çeken Koçak, şöyle devam etti:
"Üniversiteler arasında işbirliği olmazsa, kendi başlarına bazı projeleri başarması mümkün değil. Eğer birliktelik sağlayamazsak, öğrenci ve öğretim üyelerinin hareketliğinin çok olduğu bir ortamda hem kendi bütünlüğümüzü sağlamakta zorlanırız hem de üniversiteler arasındaki rekabette geri kalırız. Bu yıl dördüncüsü yapılacak ve 28 ülkeden 200'e yakın üniversitenin ortak olduğu İpekyolu Üniversiteler Birliği de dışa açılmada çok önemli. Ayrıca, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün girişimiyle kurulacak olan Türk Üniversiteler Birliği de üniversitelerin arasındaki dayanışmayı daha çok arttıracak."
YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut da bilimsel ve kültürel işbirliğin artırılmasının üniversitelerin bulunduğu kentlere artı değerler katacağını söyledi.
Yeni bir çağın eşiğinde bulunulduğunu anlatan Bulut, "Bilimsel anlamda üretilen bilgiye çok kolay ulaşıyoruz. Bunun daha kolay olması için kaynak ayırmamız gerekiyor. Üniversite rektörlerimize bu konuda görevler düşüyor. ÜNİP üyeleri bu konuda bir araya gelerek en azından güncel makalelere ulaşmak için ortak çalışma yapabilir" dedi.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ise eğitimin insana yapılan uzun vadeli bir yatırım olduğunu ifade ederek, bölgeler arası yapılan eğitim işbirliklerinin, ülkeler arası platforma taşınması gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, 15. ÜNİP hazırlık toplantısında alınan kararların sunumunu yaptı. - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › 15. Ünip Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?