Haluk Yüksel - Türkçe, Arapça, İbranice, Ermenice, Kürtçe şarkı ve ilahilerle barış ve hoşgörü kültürünü dünyaya tanıtmaya çalışan Antakya Medeniyetler Korosu, semavi dinlere mensup kişilerden oluşan yapısıyla adeta Türkiye'nin kültür mozaiğini yansıtıyor.
Koronun yönetim kurulu başkanı Yılmaz Özfırat, bu topraklardaki insanların, bir arada yaşama kültürüyle asırlardır, bin yıllardır dünyaya örnek olduğunu belirterek, "2 tane değil 2 bin tane bomba atsanız bu kardeşliğin bozulmayacağına inanıyoruz" dedi.
Özfırat, konser verdikleri Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antakya'da üç semavi din ve 6 farklı medeniyetten kişilerin kurduğu koronun, bir arada yaşama kültürü, barış ve hoşgörüyü tüm dünyaya göstermeyi amaçladığını söyledi.
Müslüman, Hristiyan ve Musevi üyeleri bulunan koronun, aynı zamanda Türkiye'nin yanlı ve yanlış tanıtımına karşı durmak için oluşturulmuş bir proje olduğuna dikkati çeken Özfırat, "6 farklı medeniyeti barındırıyoruz. Bunlar Katolik, Ortodoks, Alevi, Sünni, Ermeni ve Museviler. Bunların tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır ve vatandaşlıklarını doğumdan kazanmış kişilerdir. Buraya herhangi bir yerlerden gelmemişlerdir. Bu toprakların insanlarıdır" ifadesini kullandı.
Dünyada en çok ihtiyaç duyulan şeyin, "bir arada yaşama kültürü ve barış" olduğunu anlatan Özfırat, bunu kendilerinin başardığını ve herkesin yapabileceğini dile getirdi.
-"Biz yıkılmadık, yıkılmayacağız"-
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, dünyadaki en kanlı terör olaylarından birinin gerçekleştiğini söyleyen Özfırat, "Bu da tam istenilen yerde yapıldı. Çünkü baktığınız zaman Hatay, dünyaya kardeşliği gösteren bir şehirdir. Hatay'da dünyanın ilk kilisesi, Anadolu'nun ilk camisi vardır, Müslüman olmayan bir kişinin ismi camiye verilmiştir" diye konuştu.
Saldırılara karşı vatandaşların kenetlendiğini belirten Özfırat, hiç kimsenin bin yıllık kardeşliği bozamayacağını vurguladı.
Ülkede birlik ve beraberliği, tüm dünyaya duyurduklarını bildiren Özfırat, şöyle devam etti:
"Yüzyıllardır, bin yıllardır bu topraktaki insanlar, bir arada yaşama kültürünü bütün dünyaya örnek göstermiştir. O yüzden 2 tane değil 2 bin tane bomba atsanız bu kardeşliğin bozulmayacağına inanıyoruz. İşte Alevi'si, Sünni'si, Ermeni'si, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i bütün hepsi dimdik ayakta ve insanlığa bağırıyoruz: İstediğiniz kadar uğraşın, bu gök kubbenin altında insanlıktan bir nebze fayda çıkarmış olan kulların hepsi bizim için baş tacıdır. O yüzden bunu ne Hatay'da ne de Türkiye'de başarabilecekler. Biz yıkılmadık, yıkılmayacağız. Hem ülke hem de şehir olarak tüm dünyaya yine bunları göstermeye devam edeceğiz."
-"Çözüm süreci"ne destek için Kürtçe şarkılar-
Yılmaz Özfırat, siyaset üstü bir topluluk olduklarını ve herkese aynı mesafede bulunduklarını belirtti.
Türkiye'de artık gerçek bir huzur ortamı istendiğini, kendilerinin de bunun için çabaladığını kaydeden Özfırat, şöyle konuştu:
"Terörle ilgili bir çözüm süreci başladı. Buna destek olmak için koromuza, Kürtçe parçalar ekledik. Hiç Kürt üyemiz olmadığı halde bunu yaptık. Amacımız; bütün insanları kucaklamak. Bunu bütün siyasilerden de talep ediyoruz. Ülkemiz çok hassas bir dönemden geçiyor. Bunun için dışarıdan çok fazla insan, bir şeyleri karıştırmak istiyor. Biz de bunun için gerek politikacılarla gerek halkımızla birlik olup insanlara huzur ortamını yaşatmak istiyoruz."
İktidarıyla muhalefetiyle bütün siyasi partilerin yöneticilerine konser vermek istediklerini anlatan Özfırat, bunun, TBMM'de gerçekleştirilebileceğini söyledi. Özfırat, siyasilere çağrı yaparak, "Gelin, bir kere bizimle beraber söyleyin. Bütün dinler, diller bir arada, kardeşçe. Tek bir ortak noktamız var, tek bir Allah'ın kullarıyız. O zaman gelin, birlikte ülkemiz için bir şeyler yapalım" değerlendirmesinde bulundu.
Özfırat, Reyhanlı'daki bombalı saldırılara tepki amacıyla son günlerde konserlere, siyah kurdele takarak çıktıklarını sözlerine ekledi.
-İmam ile Ermeni genç kız aynı koroda-
Koro üyelerinden İmam Ahmet Yatmaz da dünyaya barış mesajı vermeye çalıştıklarına dikkati çekti.
Allah'ın verdiği canı sadece Allah'ın almasını istediklerini belirten Yatmaz, "Bir katliam yaparak, insanları huzursuzluğa sürükleyerek değil de sadece istiyoruz ki Allah alsın" ifadesini kullandı.
Ermeni asıllı Türk vatandaşı Renita Horoz ise Hatay'da yaşadığı ve koroda üç yıldır görev yaptığı bilgisini verdi.
Türkiye'de ve özellikle Hatay'da, birlikte yaşama kültürünün çok eskiye dayandığına işaret eden Horoz, "Bir Alevi-Sünni çatışması yaratılmaya çalışılıyor ama çok kolay bir şey değil bu. Çünkü insanların zaten içine işlemiş. Hatay insanının kültürü bu. Yani kimse kolay bozamaz bunu. İnsanların genlerinde var. Kolay değil. Böyle ufak şeylerle bozulacak bir şey değil" diye konuştu.
Yayıncı: Sedat Gök - BURSA
Son Dakika › Yerel › '2 Değil, 2 Bin Bomba Bile Bu Kardeşliği Bozamaz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?