25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü Kutlamaları - Son Dakika
Yerel

25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü Kutlamaları

25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü Kutlamaları

25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü nedeniyle Malatya Barosu Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri kadın avukatlar, Malatya Barosu toplantı salonunda basın açıklaması yaptı.

25.11.2015 17:27

25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü nedeniyle Malatya Barosu Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri kadın avukatlar, Malatya Barosu toplantı salonunda basın açıklaması yaptı.

Avukatlar adına açıklama yapan Malatya Barosu Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Av. Duygu Hanlıoğlu 25 Kasım gününün kadınlarla ilgili diğer günlerden önemli bir farkı olduğunu ifade etti. Hanlıoğlu, "O da dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların ve kız çocuklarının giderek artan ve çeşitli biçimlerde maruz kaldıkları cinsiyete dayalı şiddete odaklanılmış olmasıdır. Bugün, kadına yönelik şiddet olgusu, hem kadını hem de tüm toplumu saran sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilmesi gerekliliğini dünyanın gündemine taşıma gibi bir işlevi yüklenmektedir" diye konuştu. Biyolojik ve fiziksel çevrenin yanında sosyal çevrenin de sağlıklı olmasının en temel anayasal hak olduğunu vurgulayan Hanlıoğlu "Sağlıklı bir sosyal çevrenin oluşması ve yasalarla verilen hakların tamamının toplumsal hayatta uygulanabilir bir hal almasının ve bunun sürdürülebilmesinin önündeki en büyük engellerden biri bireysel ve toplumsal şiddettir. Şiddetin temelinde ise kadına yönelik şiddet yatmaktadır. Yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlenen habere göre 2015 yılında 255 kadın öldürülmüştür. Sadece 2015 Ekim ayında Kadın erkek ilişkileri, erkek şiddeti nedeni ile 25 Kadın öldürüldü, 15 Kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi,5 kadın ve kız çocuğuna zorla fuhuş yaptırıldı, 29 kadını yaralandı, 6 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu. Bu kadınların %22 si boşanmak ve ayrılmak istediği, partnerinin barışma teklifini veya karşıdaki erkeğin birliktelik teklifini kabul etmediği için öldürüldü. Öldürülen kadınlardan bir tanesi, katili hakkında 3 kez koruma kararı çıkartmıştı. Ancak yasaya rağmen kadına karşı şiddet çığ gibi büyümekte, azalması beklenirken çoğalmaktadır" dedi.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede ciddi ve kapsamlı bir eylem planının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Av. Duygu Hanlıoğlu, "Türk Ceza Yasamızda mevcut olan ve hakim takdirine bırakılan; tahrik indirimi ve iyi hal indirimi, erkek terörüne maruz kalan şiddet mağduru kadınlarda, tecavüz ve taciz mağduru kadın dosyalarında uygulanmaması toplumsal tepkiler ile sağlanmalıdır. Zira bu indirimler tamamen hakim takdirinde olup, hakimin takdiri toplumsal baskı ile sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı. Risk gruplarına, şiddetle sık karşılaşan meslek gruplarına ve kamuya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına da hız verilmesi gerektiğini dile getiren Av. Hanlıoğlu "Hangi yasayı getirirsek getirelim, ailede ve toplumda bu yetiştirilme sorunları aşılmadan, temel eğitimde, hatta anasınıfında bu yönde eğitim metotlarıyla dersler verilmeden yasaların bir anlamı kalmamaktadır. Her gün çığ gibi büyüyen kadına yönelik salt şiddet, öldürme fiillerinin önüne geçilemeyecektedir. Kadın güçlenip, eğitim alıp özgüvenini geliştirdikçe kurduğu aile, yetiştirdiği çocuklarda sağlıklı, özgüvenli olacak, güçlü bir toplumu oluşturacaktır. Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak bizler, Güçlü ve sağlam bir toplum için kadına şiddete 'hayır' diyoruz" şeklinde konuştu. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement