31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü - Son Dakika
Yerel

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Kaya."Ülkemizde her yıl 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklardan ölüyor".

31.05.2013 11:08

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, Türkiye'de, her yıl tütüne bağlı hastalıklardan 100 bin kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Kaya, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün mamülü kullanımını azaltmak ve bu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek amacıyla 31 Mayıs'ı Dünya Sigarasız Günü olarak değerlendirdiğini belirtti.

Türkiye'de başta sigara olmak üzere tütün mamülü ürün kullanımının yaygın olduğunu ve bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Ülkemizde her yıl 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklardan ölüyor. Sigara, sadece içenin değil başta çocuklarımız olmak üzere içmeyenlerin, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Hangi anne baba çocuğunun nikotin bağımlısı olmasını ya da nikotinin sebep olduğu hastalıklarla boğuşmasını ister? Başkasının içtiği sigaranın dumanına evde ya da halka açık herhangi bir ortamda maruz kalan yetişkinlerde de meme kanseri, akciğer kanseri, kalp hastalığı, kronik bronşit gibi hastalıkların riski anlamlı derecede artar. Tütün; her şekil ve dozu ile zararlıdır, deneyen her 4 kişiden 3'ünün bağımlı hale geldiği ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sigara içimi kişisel bir tercih değil, özgürlük hiç değildir. Önlenebilir bir hastalıktır ve önlenebilen bir ölüm nedenidir."

Kaya, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların, sağlık merkezlerinde kurulan "sigara bırakma poliklinikler"nden yardım alabileceklerini dile getirerek, geçen yıl bin 255 kişinin sigarayı bırakmak için bu polikliniklere müracaat ettiğini belirtti.

Sigara denetimleri hakkında da bilgi veren Kaya, 2013 yılının ilk 5 ayında il genelinde 3 bin 617 işyerinde sigara denetimi yapıldığını, bu denetimlerde 89 işletmeye 164 bin 927 TL idari para cezası verildiğini kaydetti. - Uşak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement