Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Op. Dr. Hayri Gültekin, tütün endüstrisinin çocukların ve gençlerin davranışlarını, arzularını, yaşam biçimlerini ve bunlardan nasıl faydalanacaklarını araştırdıkları kaydederek "Sigara kullananlardan yaklaşık yüzde 60'ı 13 yaşında ve yüzde 90'ı 20 yaşından önce sigaraya başlamaktadır. Ergenlerde sigara bağımlılığının çok daha kolay ve hızlı geliştiği unutulmamalıdır" diye belirtti.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısı ile bir açıklama yapan Op. Dr. Hayri Gültekin, sigara içmenin çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Sigara kullanımının sadece kullanan bireye değil, sigara dumanını soluyan herkese ciddi zararlar verdiğini, sigara dumanına maruz kalanlarda da aynı hastalıklar görülmekte olduğunu belirten Gültekin "Tütün endüstrisinin çocukların ve gençlerin davranışlarını, arzularını, yaşam biçimlerini ve bunlardan nasıl faydalanacaklarını araştırdıkları bilinmektedir. Sigara reklamlarının 3 yaşındaki çocuklara kadar ulaştığını biliyoruz. Sigarayı ilk deneme olasılığının en yüksek olduğu yaşlarda, çocukların sigara reklamlarından mesajlar aldığını biliyoruz. 11 yaşındaki çocuklar tarafından en iyi hatırlanan markalar, en yoğun reklamı yapılanlar olmuştur. Yapılan bilimsel bir çalışmada 10 ve 11 yaşındaki çocukların üçte biri ve ortaokul öğrencilerinin yarıdan fazlası sigara markalarını ve bunların sponsorluk yaptıkları sporları sayabilmiştir. Ergenler tarafından en çok tüketilen sigaralar, spor organizasyonlarında en yoğun sponsorluk yapan firmaların ürünleridir. Reklamcılar sigarayı isyankarlık, kendini ifade etme, özgüven, bağımsızlık, özgürlük, yetişkin kimliği, erkeklik ve dişilik gibi niteliklerle eşdeğer göstermeye çalışmaktadır. Sigara kullananlardan yaklaşık yüzde 60'ı 13 yaşında ve yüzde 90'ı 20 yaşından önce sigaraya başlamaktadır. Ergenlerde sigara bağımlılığının çok daha kolay ve hızlı geliştiği unutulmamalıdır. Bu nedenle 18 yaş altındaki kişilere sigara satılmaması sadece yasal değil, halk sağlığı açısından da uyulması gereken bir zorunluluktur" diye belirtti.
BİR GÜN DEĞİL HER GÜN DUMANSIZ HAVA
Sigara bağımlılığının, diğer bağımlılık tedavileri ile benzer ilkelerle yürütülmesi gerektiğini belirten Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Op. Dr. Hayri Gültekin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle tedavi sigara bırakma polikliniklerinde yürütülmelidir. Bu konuda Eskişehir Devlet Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinden sigarayı bırakmayı düşünenler tıbbi destek alabilirler. "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" nedeniyle tütün ürünlerinin oluşturacağı zararlardan halkımızı korumak amacıyla çocuklarımızın ve gençlerimizin sigaraya başlaması önlenmeli, yetişkinlerinde bu konuda çocuklara örnek davranışlarda bulunmasını ve halka açık kapalı mekanlarda sigara içilmemesi yönünde halkımızın daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Bir gün değil her gün dumansız hava solunmasını diliyorum." - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › 31 Mayıs 'Dünya Tütünsüz Günü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?