Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, hastalıkla savaşımda klasik tekniklerle üretilenlere göre daha etkili "monoklonal antikorlar" adı verilen hedef hücreli tedavilerin, lösemi ve lenfoma gibi hastalıklarda olumlu sonuçlar verdiğini bildirdi.
Hematoloji Uzmanlık Derneğinin ev sahipliğinde toplanan 6. Uluslararası Avrasya Hematoloji Kongresi kapsamında AA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Süleyman Dinçer, kongreye 41 ülkeden binin üzerinde uzmanın katıldığını bildirdi.
Türkiye'de çok sayıda hematoloji hastası olduğunu belirten Dinçer, lösemi, lenfoma, talasemi gibi kan hastalıklarının hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülebildiğine işaret etti.
Hematoloji hastalıklarının tedavisinde yeni ilaçlar geliştirildiğini ve gelecek yıllarda bu ilaçların Türkiye'de de kullanılmaya başlayacağını anlatan Dinçer, şu bilgileri aktardı:
"Kan hastalıklarının yeni tedavileri ve ilaçları var. Özellikle 'monoklonal antikorlar' (hastalıkla savaşımda klasik tekniklerle üretilenlere göre daha etkili) dediğimiz hedef hücreli tedavilerin son bir yıldan beri çok hızlı artığını görüyoruz. Bu ilaçlar son derece başarılı. Kemoterapisiz şekilde lösemi, lenfoma gibi hastalıkları tedavi edebileceğine inanıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda hastalarımız çok daha az, belki hiç hastaneye yatmadan tedavilerini alabilecekler."
-"Tanı koyma şansı arttı"
Türkiye'deki kan hastalıklarında tanı koyma şansının son 10 yılda arttığına değinen Dinçer, "Buna bağlı olarak hematolojik hasta sayısında bir artış varmış gibi gözüküyor. Aslında eskiden herhangi bir tanı konmadan hayatını kaybeden hastanın şu anda tanısı konulmuş oluyor. Bu sebeple hasta sayısında artış varmış gibi görünüyor" diye konuştu.
Lösemi hastalarının Türkiye'de oldukça iyi tedavi edildiğini vurgulayan Dinçer, tek sorunun doktor yetersizliği olduğuna işaret etti.
Son Dakika › Yerel › 6. Uluslararası Avrasya Hematoloji Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?