7 Nisan Dünya Sağlık Günü - Son Dakika
Yerel

7 Nisan Dünya Sağlık Günü

7 Nisan Dünya Sağlık Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü'nü kutladı.

05.04.2014 13:23

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü'nü kutladı.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 1948'de Dünya Sağlık Örgütünün kuruluşunun yıl dönümü dolayısıyla her yıl 7 Nisan'ın Dünya Sağlık Günü olarak kutlandığını belirtti.

Her yıl Dünya Sağlık Günü'nde, önemli halk sağlığı sorunlarından birinin belirlendiğini, 2014 yılı Dünya Sağlık Günü'nün konusunun, vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlendiğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Vektörle bulaşan hastalıklar enfekte sivrisinek, kene, kum sineği (tatarcık) gibi artropodaların sokması, ısırması ile bulaşan enfeksiyon hastalıklarıdır. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunu tahmin etmektedir. Sıtma, dengue, chikungunya, sarı humma, Japon ensefaliti, lenfatik filariasis, leishmaniasis, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, tularemi gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturmaktadır."

Dünyada ölüme en fazla sebep olan vektörle bulaşan hastalığın sıtma olduğunu kaydeden Hamzaoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında 627 bin kişinin hayatını sıtma nedeniyle kaybettiği görülmekte. Sıtmaya bağlı ölümlerin yüzde 90'ı Afrika kıtasının Sahra Çölü'nün altında kalan bölgeden olup, yüzde 77'si de beş yaş altı çocuklarda görülmüştür. Son yıllarda uluslararası seyahat ve ticaretin artması, iklim değişikliği gibi çevresel faktörler nedeniyle de vektörle bulaşan hastalıklarda artış izlenmektedir." - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 7 Nisan Dünya Sağlık Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement