94 Yaşındaki Kalp Hastasının Üçüncü Baharı - Son Dakika
Yerel

94 Yaşındaki Kalp Hastasının Üçüncü Baharı

94 Yaşındaki Kalp Hastasının Üçüncü Baharı

Aydın'da yaşayan 94 yaşındaki Yeter Özdemir, Özel Medline Aydın Hastanesi tarafından gerçekleştirilen başarılı kalp ameliyatı sayesinde yeniden hayata tutundu.

09.05.2013 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'da yaşayan 94 yaşındaki Yeter Özdemir, Özel Medline Aydın Hastanesi tarafından gerçekleştirilen başarılı kalp ameliyatı sayesinde yeniden hayata tutundu.

Sağlık alanında elde edilen başarılar ve uzman doktorların çabaları, her geçen gün yeni bir mucizenin daha gerçekleşmesine neden oluyor.

Önceki yıllarda imkansız olarak görülen birçok operasyon ve tedavi yöntemi, günümüzde hastalara yeniden yaşama şansı sunuyor. 94 yaşındaki Yeter Özdemir'de Özel Medline Aydın Hastanesi tarafından gerçekleştirilen başarılı kalp ameliyatı sayesinde yeniden hayata tutundu. Hastaya üçüncü baharını hediye eden Özel Medline Aydın Hastanesi ve Damar Cerrahisi Opr. Dr. Mustafa Ünal, operasyon ile ilgili tüm detayları paylaştı.

ÜÇÜNCÜ BAHAR

Oldukça riskli bir yaş grubunda bulunan Yeter Özdemir'e mucizevi bir operasyon gerçekleştiren Mustafa Ünal, "Hastamız Yeter Özdemir'in yaşını tam olarak bilmek mümkün değil. Kimine göre 94, kimine göre de 96 yaşında… Nüfus kaydı alındığında yaklaşık 10 yaşındaymış… Çalışma arkadaşlarımızın büyük babaannesi Yeter Özdemir, ciddi bir kalp krizi geçirmiş ve Kırıkkale Üniversitesi'nde tedavi edilmiş. Koroner by-pass ameliyatı olması gerektiği saptanmış, ancak yaşından dolayı tereddütler doğmuş. Yeter Nineyi Özel Medline Aydın Hastanesi'ne nakil ettik. İleri derecede koroner arter hastalığı vardı; yatağından çıkamıyor, geceleri göğüs ağrısı oluşuyordu. 94 yaşında olduğu için karar vermek zordu. Tıp ve hukuk açısından ameliyat edilmeliydi. Ancak bu karar daha çok duygusal ve sosyal bir karardı. Çocukları ve torunları karar yetkisini bana bıraktı. O an çok zorlandım. Eğer ameliyatı yapıp kaybedersek çok üzülecektik. Aksi de mümkündü, ameliyat etmeyip kaybedersek bu kez üzüntümüze vicdan azabı eklenecekti. Önemli soruyu sordum kendime 'Benim babaannem olsaydı ameliyat olmasını ister miydim?'cevabım 'Evet' olunca hazırlıklara başladık. Bu motivasyonla ameliyat ettik. Ameliyatta tüm damar yapısının olağanüstü iyi olduğunu gördük. Üçlü koroner by-pass yaptık ve Yeter Nine'yi yoğun bakıma aldık. Gece 03.00'te uyandığında kanama başladı; tekrar ameliyata aldık ve kanama kontrol altına alındı. Üç gün yoğun bakım sürecinden sonra servise aldık. Muhteşem yaşam sevinci ile tüm önerilerimizi harfiyen yerine getirdi. Ameliyattan on bir gün sonra taburcu ettik. Kontroller sonrasında artık memleketi Kırıkkale'ye gitmek istediğini ve tarla işleri ile meşgul olacağını söyledi. Tedavisini düzenleyip kendisini Kırıkkale'ye gönderdik" dedi.

Kalp cerrahisi açısından 85 yaş üstündeki hastaların şaşırtıcı bir ortak özelliği olduğunu da belirten Özel Medline Aydın Hastanesi ve Damar Cerrahisi Operatör Doktoru Mustafa Ünal, "85 yaşındaki hastaların genellikle damar yapıları iyi, akciğer ve böbrekleri sağlıklı oluyor. Zaten bu organlardaki ciddi kronik rahatsızlıkları olan kişiler ne yazık ki bu yaşlara gelemiyor. Ancak bu grup hastalarımızda da kompassasyon mekanizması, yani çıkan sorunları kendisinin çözdüğü sistem bozulmuş oluyor; tansiyon düşüklüğü ya da başka bir soruna tahammülleri olmuyor. Bu nedenle herhangi bir hata, abartılı sonuçlara yol açabiliyor" diye konuştu.

Yaşlılık tanımının da yukarıya çekilmesi gerektiğini savunan Op. Dr. Mustafa Ünal, şunları söyledi: "İnsan 125 yıl yaşamalı, önemli olan sağlıklı ve uzun yaşam. Toplumumuz bu konuda çok pesimist, özellikle 80 sonrasına 'ne yaşarsa kardır' gözüyle bakılıyor. Halbuki Amerika'da ortalama yaşam çoktan 83 oldu" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 94 Yaşındaki Kalp Hastasının Üçüncü Baharı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement