Adü Kendi Değerleriyle Tarihi Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Adü Kendi Değerleriyle Tarihi Değerlendirdi

Adü Kendi Değerleriyle Tarihi Değerlendirdi

ADÜ’de düzenlenen geleneksel "Kendi Değerlerimiz" adlı söyleşi programı “Tarih” konu başlığıyla Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

10.03.2017 09:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADÜ'de düzenlenen geleneksel "Kendi Değerlerimiz" adlı söyleşi programı "Tarih" konu başlığıyla Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonunda gerçekleşen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Törün Özer, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

ADÜ akademik personelinin bilgi birikimlerini ve deneyimlerini paylaştığı "Kendi Değerlerimiz" programında bu kez gündemindeki ihtilaflı tarihi konulara açıklık getirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri, Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, Doç. Dr. Hüseyin Üreten, Doç. Dr. Tanju Demir, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy, Yrd. Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran, Arş. Gör. Muhittin Çeken tarafından "Mitolojik Köken ve Tarih, Ermeni Sorunu, Tapınak Şövalyeleri, Haşhaşiler, Darbelerin Mitolojik Kökeni, Günümüzü Anlamada Tarihi Anlamanın Önemi" konuları ele alındı.

Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte merak edilen gündemdeki tarihi konular, tarihte yaşanan ilk darbeler ve ilk terör örgütleri, Ermeni olayları, Karabağ sorunu, Hocalı Katliamı, tarihin başlangıcı noktasındaki ihtilaflar mercek altına alındı.

Rektör Prof. Dr. Bircan, geçtiğimiz haftalarda "Kendi Değerlerimiz" programıyla çok sıkıcı olabilecek konuları eğlenceli bir hale getirerek kitlelere ulaşabildiklerini ifade etti. Bu programda da tarihi olayları tartışmaya açarak gündemdeki olaylara ışık tutmaya çalışacaklarını söyleyen Prof. Dr. Bircan, "Kendi Değerlerimiz" programının önümüzdeki haftalarda ilgi çekici konularla devam edeceğini belirtti.

Kelimelerin tarihi kökenlerini inceleyerek başlayan etkinlikte, Rektör kelimesinin Latince dümenci anlamından geldiğini, gemilere yön veren, tayin eden anlamlarını taşıdığı dile getirilerek, Hristiyanlık sonrası dönemde ise ruhban sınıfının bu kelimeyi kullanıp dini bir anlam yüklediği ifade edildi. Bununla beraber dillerin birbirlerinden etkilendiklerini de anlatan öğretim üyeleri, öküz, altın ve daha birçok kelimenin Türkçe'den Batı dillerine geçtiğini söyledi. Bununla beraber tarihin yazı ile başladığı tezini kabul etmeyen bazı tarihçilerimiz yazının Sümerler tarafından bulunduğunu, Sümerler öncesi tarihin yok sayılamayacağını, bu tezin kabul edilmesi durumunda muazzam bir tarihe sahip Anadolu tarihinin Milattan Önce (M.Ö) 2 bin yılına indirgemek anlamına geleceğini savundu. Bununla beraber tarihin ilk terör örgütü kabul edilen Hassan Sabbah'ın kurduğu Batinilik sistemi ve bu inançla kendisine bağladığı fedaileri aracılığıyla, devlet bünyesinde kendisine karşı olan üst düzey yöneticilere suikastlar düzenlediği ifade edilerek, bu örgütün Selçuklu Veziri Nizamülmülk'ü öldürdüğü ve Selçuklu sultanlarını dahi tehdit ettiği kaydedildi. Müritlerine uyuşturucu madde kullandırdığı için "Haşhaşiler" olarak da bilinen örgütün, devletin kurumlarına, hatta vezirlerin ve sultanların yanı başlarına kadar sokulabilmelerini bugünkü Fethullahçı Terör Örgütü ile (FETÖ) bağdaştırarak FETÖ'nün Haşhaşilerle paralel yol izlediği konuşuldu. Darbe tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğunun altını çizen tarihçiler, Antik Yunan'da tanrıların bile birbirlerine darbe yaptıklarını ifade ederek darbelerin güç ve hegemonya mücadelesinden kaynaklandığını vurguladı.

Öte yandan Ermeni sorunu hakkında da konuşan öğretim üyeleri, Ermenilerin büyük Ermenistan'ı kurma hayalleriyle çıkardıkları olaylardan bahsetti. Ermenilerin yaptığı Karabağ ve Hocalı'daki katliamlara da değinen tarihçiler, Karabağ'ın işgalini kolaylaştırmak için Ermenilerin Hocalı'da kadın, yaşlı, çocuk demeden soykırım yaptıklarını söyledi. Bununla beraber tamamı Türk kenti olan Revan (Erivan)'ın Ermeni göçleriyle bilinçli olarak nüfus yapısının değiştirilip Ermeni kentine dönüştürüldüğü anlatıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan olaylara da açıklık getirilen söyleşi programında, Ermenilerin, Batılı devletlerin kışkırtmalarıyla bağlı bulundukları Osmanlı Devletine ihanet ettikleri ifade edildi.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son bulan etkinlikte, Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, katkılarından dolayı öğretim üyelerine teşekkür belgesi verdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adü Kendi Değerleriyle Tarihi Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement