Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün Açıklaması

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün Açıklaması

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kanserde erken teşhisin ilerleyen süreçte maddi ve manevi olarak büyük önem taşıdığını bildirdi.

01.10.2012 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kanserde erken teşhisin ilerleyen süreçte maddi ve manevi olarak büyük önem taşıdığını bildirdi.

Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin her yıl 10 milyon kişiyi etkilediğini, bu sayının hızla artmaya devam ettiğini belirtti.

Kanser türlerinin tamamına yakınının çok ucuz, etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı yaklaşımlarıyla önlenebileceğini ifade eden Akgün, açıklamasında şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü görüşü 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısı 17 milyona, 2050 yılında 24 milyona yükseleceği, asıl önemli olanın da bu kanserlerin 1/3'ünün etkili kanser kontrol programları yürütüldüğünde önlenebilir olmasıdır. İçinde bulunduğumuz Ekim ayı, meme kanseri konusunda halkımızı bilinçlendirmek için, çalışmaların yoğun olarak yürütüldüğü 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı'dır. Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını döşeyen hücrelerin çeşitli nedenlerle genetik hasara uğrayarak anormal hücre şekline dönüşmesiyle memenin normal yapısının bozulmasıdır. Taramayla önlenebilecek kanserlerden olan meme kanseri, kadın kanserlerinin yüzde 25-32'sini oluşturur. Kanserden ölümlerde 2. sırada yer alır. Kansere bağlı ölümlerin yüzde 19'unu oluşturur. Ailede meme kanseri olması, sigara ve alkol kullanımı, dengesiz ve yetersiz beslenme, genç yaşta radyasyon ışınına maruz kalma, gereksiz hormon kullanımı, meme kanseri risk faktörleri olarak sayılır."

Meme kanseri belirtilerinin memede kitle, memede kendiliğinden olan akıntı, meme başında içe çekilme, meme derisinde gamzeleşme, kızarıklık ve iyileşmeyen yaralar ile ağrı olduğunu ifade eden Akgün, meme kanserinden korunmak için her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi, düzenli sağlık kontrolleri, yeterli ve dengeli beslenme konusunda hassas davranılması gerektiğini ifade etti.

Afyonkarahisar'da 2008'de kurulup eğitim ve tarama faaliyetleri yürüten Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) tarama çalışmalarının ücretsiz olarak devam ettiğini aktaran Akgün, şöyle devam etti:

"KETEM'de meme kanseri dışında rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri ve prostat kanseri gibi diğer kanser türlerinin de taraması yapılmaktadır. Kanserde erken teşhis ilerleyen süreçte maddi ve manevi olarak büyük önem taşımaktadır. Erken teşhis edildiğinde kanser bizi yenmeden biz onu yenebiliriz. Bu yüzden bütün halkımızı belli yaş dönemlerinde, şikayeti olmasa da, KETEM'e ücretsiz tarama için davet ediyoruz. Kanserde erken teşhis hayat kurtarır."

Muhabir: Mustafa Güngör

Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement