Ahilik Kültür Haftası Kutlamaları - Son Dakika
Yerel

Ahilik Kültür Haftası Kutlamaları

Ahilik Kültür Haftası Kutlamaları

Ahilik Kültür Haftası kutlamaları, bu yıl Ünye’de Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törenle kutlandı.

25.05.2016 14:29

Ahilik Kültür Haftası kutlamaları, bu yıl Ünye'de Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törenle kutlandı.

Ordu'da 2008 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen etkinliğe Ordu Vali Vekili Ahmet Akın Varıcıer, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Çoruh, Ünye Belediye Başkan Vekili Zekai Baş, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu, Öğretim görevlileri, daire müdürleri, oda başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Mehter eşliğinde protokol üyelerinin gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından Ünye Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlama programında günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu "Temeli 1200'lü yıllar da atılmış olan Ahilik Haftası kutlamalarına katıldığınızdan dolayı teşkilatın adına sonsuz teşekkür ediyorum. Ahilik sisteminin kurucusu olan Ahi Evran'ın türbesinin bulunduğu Kırşehir'de 29.'su kutlanan etkinlikler ilimizde de bu sene 8'incisi kutlanmaktadır. İl merkezinde 8 yıldır gerçekleştirdiğimiz etkinlikleri bu yıl Ünye ilçemize taşıyarak örf ve adetlerimizi, geleneklerimizi, doğruluğu, kardeşliği, yardım severliği bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyal ekonomik düzenimizi sizlere arz etmek istiyoruz. Ahilik, Türk milletinin sosyal dayanışma içinde iş başı eğitimi ile çalışmayı iyi insan ve iş adamı olmayı helal kazancı ve toplumun ihtiyacı olması ve vasıflı olarak üretilmesini öğretim yoluyla teşvik edilmeyi bilen milli kültür kuruludur. Ahilik ilkeleri kuralcı bir yaklaşımdan çok pratik hayat koşullarından ahilik uygulamalarından çıkmıştır. Yani gerçeğin yaşanmasından iş ve üretim hayatının gereklerinden doğmuştur" dedi.

"AHİLİK, KARDEŞLİKTİR"

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Çoruh yaptığı konuşmada "Ahilik deyince akla ilk önce esnaflık, esnafların oluşturduğu teşkilat gelmektedir. Kelime anlamı itibariyle kardeşlik manasına gelen Ahilik içinde barındığımız anlam ve değerleri birlikte düşündüğümüzde aslında tüm odalarımızın tüm kooperatiflerimizin ve mesleki birlik ve kuruluşlarımızın hatta belediyelerimiz gibi birçok kamu kurum ve kuruluşlarımızın da temelini oluşturulmaktadır. Bu manada ahilik çok önemlidir" diye konuştu.

"BU KÜLTÜRÜ GELECEĞE TAŞIMALIYIZ"

Törende son konuşmayı yapan Ordu Vali Vekili Ahmet Akın Varıcıer "Aslında kelimenin manası kardeşlik olan kardeşlik hukuku olan ahilik kültürünü ahi anlayışını, daha iyi anlamak daha iyi yorumlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. İnşallah bu kardeşlik hukukumuz ülkemizin kardeşlik hukukuna önemli bir katkı sağlar. Bu kardeşliğimizi birlik ve beraberliğimizi hedef alan kişilere de iyi bir mesaj olur. Ahilik kültürü gerçekten ülkemizde bizi bu noktaya kadar getiren çok köklü bir anlayış. Bu vesilelerle tabi gençlerimize, çocuklarımıza ahilik kültürünü aktarmak mecburiyetindeyiz. Hatta bunları okullarımızda müfredata daha geniş yer ayırtarak çocuklarımızın ve gençlerimizin daha fazla bilgi sahibi olmasını ve hayatına uyarlamasını sağlamak mecburiyetindeyiz. Temelinde kardeşlik hukukundan bahsetmiştik. Tabi Ahi Evran bu hukuku tüm esnaf teşkilatına loncaya yayan bir simge haline gelmiş. Bugün içinde bulunduğumuz yüzyılda içinde bulunduğumuz yaşadığımız çağda esnaf anlayışı ekonomik ilişkiler çok farklı boyutlara gelmiş olsa da, bizim insan ekseninde hareket etmemiz gerçeği değişmedi. Çünkü ahilik kültürü gününde merkezde insan var, insan ahlakı var, insanın onuru var" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu tarafından hazırlanan "Şed Kuşatma" gösterisi düzenlendi. Gösterinin ardından "Ahilik ve Ahi Evran" konulu kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edilirken, yılın il ahisi seçilen Ünyeli terzi Ahmet Mehel'e plaket ve hediye verildi.

Ahilik haftası kutlama programı, Ahilik pilavı ve tatlısının protokol tarafından vatandaşlara dağıtılması ile son buldu. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ahilik Kültür Haftası Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement