Aksaray'da Çiftçi ve Yetiştiricilere Eğitim Semineri - Son Dakika
Yerel

Aksaray'da Çiftçi ve Yetiştiricilere Eğitim Semineri

Aksaray\'da Çiftçi ve Yetiştiricilere Eğitim Semineri

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da çiftçi ve yetiştiricilere yönelik eğitim semineri düzenlendi.

23.01.2014 16:05

Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da çiftçi ve yetiştiricilere yönelik eğitim semineri düzenlendi.

Tiyatro Salonu'nda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa gerçekleştirilen eğitim seminerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ve çok sayıda çiftçi ile yetiştirici katıldı. Programda bir konuşma yapan Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, amaçlarının çiftçileri bilinçlendirmek ve daha verimli, daha kaliteli ürünler elde etmek olduğunu belirterek, "Aksaray'ın tarım ve hayvancılık ili olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Tarımsal ve bitkisel üretimi artırmak, birim alanlarını ve birim hayvanlarını en kaliteli, en sağlıklı, en karlı ürünü alabilmek için biz Aksaray'da hem müdürlük olarak, hem de tarım platformu olarak mücadele ediyoruz. Tabi biz Orta Asya'dan Anadolu'nun düzlüklerine koyun ve keçilerle geldik. Koyun keçi bizim gerçek ve ata mesleğimiz. Toplumumuzun hayatına süt sığırı çok sonradan girdi ama bu da geçmiş hükümet ve yöneticilerin vurdumduymazlığı koyunculuğu Türkiye'de çok geride bırakmıştır. Ama 2006, 2007 yılından itibaren birliklerin kurulması, koyunların kayıt altına alınmaya başlanması, destekleme sistemine tabi edilmesi koyunculukta doğrudan bir ivme oluşturdu" dedi.

HAYVAN HAREKETLERİ KONTROL ALTINA ALINMALI

Devletin hayvan hareketlerini kontrol altına alması gerektiğini belirten Başkan Aktürk, "Tabi devletin yapması gerekenler, alması gereken tedbirler, üreticilerin alması gereken tedbirler var. Öncelikle devlet hayvan hareketlerini kontrol altına alacak, kayıtsız hayvan bırakmayacak ve Güneydoğu ve Doğu illerinden hareket eden, kaçak hayvan ile etin önüne kesinlikle geçmesi gerekiyor ki, Türkiye'de istikrarı bulalım. Özellikle bulaşıcı hastalıklarla ilgili devletten çok daha ciddi yaptırım ve çalışmalar bekliyoruz. Şap, brusella, koyun keçi vebası ve buna benzer insan sağlığını da tehlikeye atan, hayvanların ölümüne neden olan hastalıklara karşı çok ciddi tedbirler alması gerektiğine inanıyorum. Belli bir periyot içerisinde bütün illerde, ilçelerde, kasabalarda, işletmelerde zorunlu olarak bu aşıların ücretsiz olarak yaptırılması, yaptırmayanlara da idari para cezaları verilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü biz işi yenmek zorundayız" şeklinde konuştu.

KOYUN VARLIĞI 40 MİLYONU AŞTI

Türkiye'de koyun varlığının ciddi anlamda yükseldiğine dikkat çeken Başkan Aktürk, "Türkiye'de koyun varlığı 21 milyondan 40 milyonun üzerine çıktı. Tabi hayvancılığın geliştirilmesi demek üretiminde verimliliğinin artırılması manasına geliyor. Hayvan sayısının çoğalması bir şey ifade etmez. İşte bu eğitim faaliyetlerinin de maksadı budur. Bakım, beslenme, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, bilimsel metotlarla modern tesislerde bu işi yapma zorunluluğumuz var" dedi.

HÜKÜMET TARIM VE HAYVANCILIĞI CİDDİ ANLAMDA DESTEKLİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise devlet tarafından tarım ve hayvancılıkta birçok alanda destekleme yapıldığına dikkat çekerek, "Bakanlığımız olarak ülke genelinde hayvancılığa çok büyük destekler veriyor. Hayvancılık biliyorsunuz tarım ile birlikte yapılması gereken bir sektördür. Eğer tarım yapılmaz da hayvancılık yapmaya kalkarsanız bu sefer hayvancılığın bir tarafı boş kalır. O yüzden tarım ile birlikte yapılmalıdır. Hayvancılıkta modern bir şekilde birim hayvan başında daha fazla verim almayı hedeflemeliyiz. Verimliliği artırma konusunda çeşitli platformlarda görevler alınmalı" dedi.

TARIM OLMAZSA OLMAZ

Tarım ve hayvancılığın olmazsa olmazlar arasında yer aldığını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise, "Tüm Türkiye genelinde tarım ve hayvancılık gerçekten olmazsa olmazlar arasındadır. Özellikle nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da bu çok daha önemli. Biz Aksaray olarak tam anlamı ile tarım ve hayvancılık şehriyiz. Türkiye genelinde de parlayan bir yıldız olarak ilerlemeye devam ediyoruz. Bu tarım ve hayvancılığımızı daha da iyi yerlere getirebilmek, verimliliği artırmak ve çiftçilerimize daha kazançlı bir tarım ve hayvancılık oluşturmak için eğitimleri çok önemli buluyoruz" şeklinde konuştu.

Aksaray'da tarım ve hayvancılığın çok önemli olduğunu ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, "Aksaray'da verilen eğitimler sayesinde tarım ve hayvancılık işiyle uğraşan çiftçi ve yetiştiricilerimiz verimlilik ve üretimde ciddi anlamda artı sağladılar. Bu artılar elbette Aksaray'ımızın ekonomisini de etkiliyor. Hal böyle olunca hem çiftçimiz kazanıyor, hem de Aksaray'ımız ile tarım ve hayvancılık kazanıyor" dedi. Konuşmaların ardından Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Ahmet Hamdi Aktaş tarafından eğitim semineri verildi. Eğitim seminerinde Türkiye'nin tarım ve hayvancılığını masaya yatıran Dr. Ahmet Hamdi Aktaş, ilk olarak Türkiye genelinde bazı bölgeler hariç mera sorunu olduğunu dile getirdi. Meraların ıslah edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Aktaş, daha sonra çiftçi ve yetiştiricilere tarımsal ve hayvancılık alanında geniş çaplı bilgiler verdi. - AKSARAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aksaray'da Çiftçi ve Yetiştiricilere Eğitim Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement