Alaşehir'deki Fırtınada 3 Bin Dekarlık Üzüm Bağı Zarar Gördü - Son Dakika
Yerel

Alaşehir'deki Fırtınada 3 Bin Dekarlık Üzüm Bağı Zarar Gördü

Alaşehir\'deki Fırtınada 3 Bin Dekarlık Üzüm Bağı Zarar Gördü

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, dolu ve fırtınadan üzüm bağlarının büyük zarar gördüğü Alaşehir'in afet bölgesi ilan edilmesini isteyerek, "Yaklaşık 3 bin dekar arazide hasar meydana gelmiştir."

12.08.2013 21:28

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, dolu ve fırtınadan üzüm bağlarının büyük zarar gördüğü Alaşehir'in afet bölgesi ilan edilmesini isteyerek, "Yaklaşık 3 bin dekar arazide hasar meydana gelmiştir. Bu üzüm rekoltesini de etkileyecek bir rakamdır" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Vekili ve Tarsim Yönetim Kurulu üyesi de olan Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman Soman, Manisa Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Kaçire, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Gür ve Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ile birlikte Alaşehir'e bağlı Yeşilyurt ve Killik beldeleri ile Caberfakılı, Gümüşçay, Ilgınköy, Çakırcalı ve Zobran köylerinde doludan zarar gören bağlarda incelemelerde bulundu. Daha sonra basın mensuplarına bir açıklama yapan Sorman, bölgede dolu yağışından dolayı zararın büyük olduğunu, bölgenin bir an önce afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Sorman, "Dün gece başlayan ve 1 saat süren dolu ve fırtınanın etkisiyle taneler yere düşmüş, bağlar yan yatmıştır. Bunun zararı sadece bu yıla değil, çubukların tamamen üretim vermemesi ve sürgün yapmamasından dolayı önümüzdeki üretim yılı da etkilenmiştir. Büyük emeklerle yetiştirilen üzümde maalesef çiftçimizin sigorta yaptırmamasından dolayı büyük hasar meydana gelmiştir. Şayet çiftçilerimiz bağlarını sigorta yaptırmış olsaydı, zarar sigorta tarafından karşılanmış olacaktı. Fırtına ve doludan dolayı bağlar yere yatmıştır. Bunları hükümet yetkililerine ve Tarım Bakanımıza iletip, bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesi ve çiftçilerimin borçlarının ertelenmesi için talepte bulunacağız. Yaklaşık 3 bin dekar arazide hasar meydana gelmiştir. Bu üzüm rekoltesini de etkileyecek bir rakamdır" dedi.

Sigorta yaptıran çiftçilerin zararlarının Tarsim tarafından karşılanacağını vurgulayan Sorman, hasar tespit çalışmalarına yarın sabah başlanacağını belirterek şunları söyledi:

"Tarsim tarafından tespitlerin yapılmasının ardından üreticilere zararları hemen ödenecektir. Ama sigortasını yaptırmayan üreticilerimiz maalesef ancak hükümet tarafından bölgenin afet bölgesi ilan edilmesiyle zararlarının bir kısmını karşılayabileceklerdir. Tüm çiftçilerimizin oluşacak hasarlarının ödenmesi için mutlaka sigorta yaptırmaları gerekmektedir."

Yaşanan afetten dolayı geçen yıla oranla rekoltede yüzde 45'e varan azalma olacağını kaydeden Sorman, "Üreticilerimiz ürünlerini emanete vermesinler, ihtiyaçları kadar üzümlerini satmalı veya Ziraat Odaları tarafından temin edilen depolarda ürünlerini muhafaza etmelidirler. Şayet üreticilerimizin üzümlerini emanete döktükleri takdirde bu sene üzüm 6 liradan aşağı düşmez" dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Alaşehir'deki Fırtınada 3 Bin Dekarlık Üzüm Bağı Zarar Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement