Altı Maden, Üstü Tarih: Divriği - Son Dakika
Yerel

Altı Maden, Üstü Tarih: Divriği

Altı Maden, Üstü Tarih: Divriği

Sivas'ın Divriği ilçesinin, turizm ve madencilik sektöründen daha fazla pay alması için çalışmalar yürütülüyor.

12.08.2014 11:31  Güncelleme: 14:29

MÜCAHİT ERDAL KOÇ - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, kalesi, konakları ve zengin maden yataklarıyla tanınan Sivas'ın Divriği ilçesinin, turizm ve madencilik sektöründen daha fazla pay alması için çalışmalar yürütülüyor.

"Altı maden, üstü tarih: Divriği" için turizm ve madencilik sektörü büyük önem taşıyor. Özellikle Ulu Camii ve Darüşşifası'yla tanınan ilçenin, tarihi eserleri ve zengin maden yataklarıyla, turizm ve madencilik sektöründen elde ettiği gelirin artırılması hedefleniyor.

Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği'nin Ulu Camii ve Darüşşifası başta olmak üzere 52 anıtsal eser ve 121 sivil mimari örneğiyle bir kültür yöresi olduğunu söyledi.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın UNESCO tarafından 1985 yılında "Dünya Kültür Mirası Listesi"ne alındığını anımsatan Kaya, "Eserimiz mimari açıdan aklın, inancın ve sevginin bir ürünüdür. Mimari yönden tekrarı bulunmayan böyle bir eserin yanı sıra konaklarımız, hanlarımız, hamamlarımız, kümbetlerimiz, köprülerimiz ve envaiçeşit sanatsal eserlerimiz, turizme açık bir şekilde ziyaretçilerini bekliyor" dedi.

Türkiye'nin demir madeni ihtiyacının büyük oranda Divriği'den karşılandığını kaydeden Kaya, "Divriği'nin bir maden şehri olduğu, ülkemizin demir madeni kaynaklarının, yataklarının ilçemizde olduğu tüm ülkemizde bilinen bir gerçektir. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu 14 milyon ton demir ihtiyacının 8 milyon tonu dışarıdan ithal ediliyor, geriye kalan 6 milyon ton demir rezervi, ülkemiz sınırındaki rezervlerden çıkarılıyor ve bu rakamın da yüzde 60'ı ilçemizden çıkarılıyor" diye konuştu.

Kaymakam Kaya, Divriği madenlerinin, 1938 yılında Etibank tarafından işletilmeye başlandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Aslında madenlerimizin 1938 yılından önce gerek Osmanlı dönemi gerek Selçuklu dönemi gerekse Doğu Roma döneminde çıkarıldığını ve kullanıldığını biliyoruz. Bu arada ilçemizin istihdam noktasında en önemli kaynaklardan biri, demir madenleridir. Madenler, ülkemizin demir madeni ihtiyacını karşılamakla beraber ilçemizde de istihdamın ana kaynağıdır. Hem şirketlerimiz hem MTA, maden araştırmaları yapmaya devam ediyor çok da güzel, olumlu sonuçlar alıyoruz."

Divriği'nin geleceğinin parlak olduğunu vurgulayan Kaya, ilçenin turizm potansiyeline dikkati çekti.

Kaya, turistleri, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile ilçedeki diğer tarihi eserleri görmeye çağırdı. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Altı Maden, Üstü Tarih: Divriği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement