Alucra'da Vatandaşlar Ekmek İsrafına Karşı Bilgilendirildi - Son Dakika
Yerel

Alucra'da Vatandaşlar Ekmek İsrafına Karşı Bilgilendirildi

Alucra'da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Trabzon Şube Müdürlüğü, Alucra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Alucra Kaymakamlığı işbirliğinde "Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlıklı Beslenme" paneli düzenlendi.

05.12.2013 12:43

Alucra'da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Trabzon Şube Müdürlüğü, Alucra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Alucra Kaymakamlığı işbirliğinde "Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlıklı Beslenme" paneli düzenlendi.

TMO Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer, Alucra Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, dünyada Afrika ve Güney Asya gibi ülkelerin kuraklık ve açlıkla mücadele ettiğini söyledi.

Milyonlarca insanın açlıkla mücadele ederken ekmek israfının yapılmasının düşündürücü ve içler acısı olduğunu vurgulayan Özer, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre yılda 842 milyon insan yetersiz beslenmektedir. Dünyamızda buna karşılık yıllık ekonomik değeri 1 trilyon Amerikan doları olan 1,3 milyar gıda israf edilmektedir. Bu kayıp dünyadaki 4 milyar gıda üretiminin 3'te 1'ine denk gelmektedir. Oysa sadece 4'te 1'i engellenmesi halinde yani yüzde 25'i engellenmesi halinde dünyamızdaki 842 milyon insanın açlıktan dolayı vermiş olduğu savaşı karşılayacaktır."

Özer, Türkiye'deki verilere bakıldığında günde 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek israf edildiği düşünüldüğünde yıllık ekonomik kaybın 1 milyar 546 lira olduğunu belirterek, "Un ihracatında dünyada birinci sıraya yükselen ülkemizde ne yazık ki bir yılda israf edilen ekmeğin değeri bir yılda ihraç ettiğimiz undan elde ettiğimiz döviz girdisiyle aynı düzeydedir" dedi.

Alucra Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ise kampanyaya destek amacıyla ilçedeki üretici ve tüketicilerin bilinçlenmesini sağlayarak israfın önlenmesinde katkıda bulunmayı planladıklarını dile getirdi.

Panelde Gümüşhane Şiran Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr Bilge Bahar, tahılların ekonomik önemi, ekiliş alanı, verimi, üretimi ve sağlıklı beslenme açısından önemi konularıyla ilgili bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından bayat ekmekle yapılan tatlı ve yemekler yarışmasında dereceye giren kadınlar ödüllendirildi. - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Alucra'da Vatandaşlar Ekmek İsrafına Karşı Bilgilendirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement