Amasya'da çekirgelerin tarım alanlarını etkileme riskine karşın mera, ormanlık alanlar ve hazine arazilerinde kimyasal mücadele çalışması başlatıldı.
Mera, ormanlık alanlar ve hazine arazilerinde çekirgelerle toplu haldeyken mücadele yapılması gerektiğini aksi takdirde bu alanlarda gelişimini tamamlayan çekirgelerin uçar hale geldikten sonra tarım arazilerine inebileceklerini ve yeşil bitkilerin tamamında zarara yol açacağını belirten Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, il genelinde 8 bin dekar mera alanının ilaçlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Merkez ilçeye bağlı Beldağ, Karsan, Böke köyleri ile Göynücek ilçesine bağlı Kertme köyünde teknik elemanlar yönetiminde kimyasal mücadeleye başlandığını anlatan Cahüt Gülbay, "Hava şartlarının uygun seyretmesiyle birlikte kışlaklarda toplu çekirge çıkışlarının olduğu müdürlüğümüz teknik elemanlarınca tespit edilmiştir. Çekirge nimflerinin ilk çıktığı alanlar devletin hüküm ve tasarrufunda olan orman, mera, yaylak ve kışlak gibi alanlardır. Bu alanlarda çekirge mücadelesi devlet yardımı şeklinde yapılmakta olup, kimyasal mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri (BKÜ) devlet tarafından işçilik ise yerel yöneticiler tarafından karşılanmaktadır" diye konuştu.
Mart ayından itibaren merkez ve ilçelerde arazi sürvey çalışmalarına başlandığına değinen Gülbay, "Risk teşkil eden köylerde çekirge yatakları tespit edilmiş olup, çekirgeler küçük ve toplu halde iken mücadeleye başlanmıştır. Bu köylerde ikamet eden yerel yönetici, çiftçi ve çobanlar bilgilendirilmiş, duyarlı olunması hususunda uyarılmıştır" şeklinde konuştu. - AMASYA
Son Dakika › Yerel › Amasya'da 4 Köyde Çekirge Mücadelesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?