Amed Halk Sağlığı Forumu'nda Kent Sağlığı Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Amed Halk Sağlığı Forumu'nda Kent Sağlığı Masaya Yatırıldı

Amed Halk Sağlığı Forumu\'nda Kent Sağlığı Masaya Yatırıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin "Amed 2020" hedefiyle düzenlediği 2015-2019 Stratejik Plan Forumları'nın ikincisi yapıldı.

28.05.2014 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin "Amed 2020" hedefiyle düzenlediği 2015-2019 Stratejik Plan Forumları'nın ikincisi olan "Amed Halk Sağlığı Forumu" Şehir Tiyatrosu Salonu'nda yapıldı. Dr. Necdet İpekyüz, Dr. Yılmaz Demir ve Hülya Alökmen Uyanık'ın yönettiği forumda Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'ndan Ahmet Çılgın ve Abdülkadir Korkutata halk sağlığı ile ilgili sunum yaptı.

Korkutata, sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışmalarda yurttaşın sokak hayvanlarının belediye tarafından alınması ve bir daha görülmemesini istediği vurgulanarak, "Oysa hem yasal olarak hem de vicdani olarak hayvanın alınıp temel bakımları, aşıların yapılması, kısırlaştırmanın ardından doğal ortamına bırakılmasıdır" dedi. Hastalık taşıyıcısı vektörlerle mücadelede önemli bir başarı elde edildiğini belirten Korkutata, ancak yurttaş beklentisinin vektörle mücadelenin ötesinde tarımsal haşerelere yönelik bir mücadele olduğuna dikkat çekti.

SARIBAŞ: 2013'TE 527 KIZAMIK VAKASI GÖRÜLDÜ

İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Seyfettin Sarıbaş da yaptığı sunumda 81 il içinde Diyarbakır'ın sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 67'inci sırada olmasına karşın verilen sağlık hizmetinin çok ileri düzeyde olduğunu söyledi. 424 Aile Hekimliği Birimi'nde 419 hekimin görev yaptığını ve her bir hekime 3765 kişi düştüğünü belirten Sarıbaş, il nüfusunun 42.8'ini oluşturan yaklaşık 675 bin kişinin aile hekimine gitmediği ve bu oranı azaltmaya dönük çalışma yaptıklarını söyledi.

2013'te Grup A Hastalıkları olarak adlandırılan Brusella'da 104, Hepatit A'da 59, Hepatit B'de 57, Kabakulak'ta 2, Kızamık'ta 527, Kızamıkçık'ta 1 ve Şark Çıbanı'nda 8 vaka tespit ettiklerini belirten Sarıbaş, Kızamıktan bir kişinin de öldüğü bilgisini verdi. Sarıbaş, yapılan çalışmalar sonucunda 2007'de binde 17 olan bebek ölüm hızının 2013'te 11.5'e indiğini belirtti.

HAMZAOĞLU: SAĞLIK TOPLUMSAL YAŞANTININ SONUCUDUR

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da yaptığı sunumda belediyelerin 17'inci yüzyıldan 20. yüzyıla kadar kentlerin işçiler ile kamu çalışanlarının "maliyeti azaltan" bir işlevi olduğunu, ancak 1980'den bu yana kentlerin finans kapitalin hizmet aracına döndüğünü ve bunlara "kentsel rant" ürettiğini söyledi. Hamzaoğlu bu yeni dönemde belediyelerin küresel ekonominin bir parçası haline getirildiğini bildirdi.

"Sağlıklı olmak için sağlık hizmetlerinin önceliği yoktur" diyen Hamzaoğlu, "Sağlık kişisel bir durum değil, toplumsal yaşantının bir sonucudur" dedi. Hamzaoğlu, sağlık için öncelikleri "yeterli ve dengeli beslenme", "temiz içme ve kullanma suyuna erişim", "sağlıklı konut-barınma", "temiz çevre", "eğitim", "iş-üretmek", "ulaşım" ve "sağlık hizmeti" olarak sıraladı. Hamzaoğlu sağlık için gerekli şartlara "barış" ve "özgürlüğü" de ekledi. Hindistan'ın Kerala bölgesinde uygulanan programa ilişkin örnekler de veren Hamzaoğlu, "Toplumsal bölüşümün yeniden düzenlendiği alanlar yaratmak" gerektiğini söyledi.

SOKAK ÇEŞMESİ YAPILMALI

Sağlığın çeşitli alanlarında çalışanlar ile yurttaşların katıldığı forumda pek çok öneri dile getirildi. Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri sağlıkta şiddet konusunda yerel yönetimlerin aktif olarak farkındalık çalışmasına katılmasını isterken, uyuşturucu ile mücadele konusunda somut çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi. Bir başka katılımcı ilde gıda denetimi konusundaki ekiplerin yetersizliğini dile getirirken, bir başka katılımcı 50 ml'lik su için yüzyıllarca pet şişenin doğaya zarar verdiğini bunu önlemek için sokak çeşmeleri yapmasını önerdi. Bir başka katılımcı da Hevsel Bahçeleri'ndeki sulamanın sağlıklı olması için Devegeçidi Barajı'ndan su alınması ve bunun sübvanse edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Amed Halk Sağlığı Forumu'nda Kent Sağlığı Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • vatandaşkayar: halk sağlığı ekibi,şu belediye ile görüşünde geçenlerde açıkladıkları çöpleri depolayın düzenlmeden vazgeçip,çöpü bekletmeden direk enerjiye dönüşürücek tesisleri kurup,vatandaşa bekletilen çöpten oluşacak mikropları önleyecekleri gibi bir meten gazıyla ugraimasınlar,avrupa birliğinden modern sistem talep etsinler kısacası birilerini zengin etmenin peşinde değil vatandaşa dogru hizmeti yapsınlar 0 0 Yanıtla
  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement