Annelere Erken Yaşta Evliliğin Sakıncaları Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Annelere Erken Yaşta Evliliğin Sakıncaları Anlatıldı

Türk Anneler Derneği Kayseri Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Seyhan: "Çocukları erken yaşta evlendirmenin 6 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası var. Medeni hukukta evlillik yaşı 18 olarak belirlenmiştir.

07.03.2014 14:04

Türk Anneler Derneği Kayseri Şubesi tarafından "Erken Yaşta Evliliğin Tıbbi, Hukuki, Psikolojik Sakıncaları" konulu seminer düzenlendi.

Erken evliliğin en fazla olduğu Kayseri'nin Palas beldesinde, öğrenci velilerine, uzmanlar tarafından erken yaşta evliliğin sakıncaları anlatıldı.

Derneğin Şube Başkanı Fikriye Merdan, Palas İlkokulu Salonu'nda gerçekleştirilen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, çocuk yaşta evliliklerin önüne geçebilmek için böyle bir program düzenlediklerini belirterek, kadının maddi ve manevi yönden kalkındırılması için anneleri aydınlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Şube yönetim kurulu üyesi Dr. Feray İncetan ise bir bireyin sağlıklı düşünebilmesi, karar verebilmesi için ruhsal, zihinsel olarak belli bir olgunluğa ulaşması gerektiğini belirtti.

İncetan, şunları kaydetti:

"Çocukluk döneminde yapılan evlilikler bir istismar olarak kabul edilmektedir. Ruhsal ve fiziksel gelişimi tamamlamadan yapılan evliliklerin büyük çoğunluğu, çocuğun bilinçli rızası dışında yapıldığından dolayı zorla ve çocuğun rızası dışında yapılan evlilikler olarak adlandırılır. Araştırmalara göre çocuk gelinlere gelişmiş ülkelerde az rastlanırken az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en büyük sorun olarak ortaya çıkıyor. Türkiyede ise hala çocukluk döneminde evlilikle ilgili önemli sorunlar bulunmaktadır. Ülkemizde doğuda yüzde 40-45'lere ulaşmışken batıda bu oran biraz daha azdır. Bu da bölgelerin kültürel, sosyal hayatına göre farklılık göstermektedir. Erken evlenen kız çocuğu henüz psikososyal gelişimini tamamlamamıştır. Gelişme sürecinde büyük bir yükün altına girmiştir. Erken evlilik psikolojik sorunlarla beraber depresyon ve intiharı beraberinde getirmektedir. Doğurganlık üzerine etkileri ise evlilik sonrası başlamaktadır. Gebelik ve doğum her yaşta riskliyken, çocukluk döneminde bu risk daha da artamaktadır. Erken evlilikte çocuğun ve annenin ölüm riski çok daha fazladır."

Şube yönetim kurulu üyesi Avukat Uğur Seyhan da erken yaşta evliliğin Palas beldesinde  oldukça yoğun olduğunu anlatarak, "Erken yaşta evliliğin pek çok sebebi var. Bunlar, örf, adet, eğitimsizlik, ekonomik boyutta yaşanan sıkıntılardır. Anneler çocuklarının erken yaşta evlerdirmelerinde yetersiz mi kalıyorlar? Çocuklar sesini mi çıkaramıyor? Öğretmenlerinize gidin, olayı anlatın. Bilmeden aileler suç işliyor. Çocukları erken yaşta evlendirmenin 6 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası var. Anayasada kişi hakları temel olarak düzenlenmiştir. Kadın ve erkekler kanun önünde eşittir. Medeni hukukta evlillik yaşı 18 olarak belirlenmiştir. Bu yaş evlilik için insan vücudunun fizyolojik olarak da belirlenmiş bir yaştır. 17 yaşını bitirmeden yasa evliliğe izin vermiyor" diye konuştu.

Psikolog Ali Emrah Şarlı ise "Genç gelinlerin görevleri" konulu bir sunum yaptı.

Seminerin ardından, dernek tarafından düzenlenen fotoğraf ve resim sergisinin açılışı yapıldı.

Öte yandan, Türk Anneler Derneği Kayseri Şubesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir öğrenci velisine 1 yıl ücretsiz resim kursu hediye edildi. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Annelere Erken Yaşta Evliliğin Sakıncaları Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement