Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, 'Antep Kutnu kumaşı' için hazırlanan tescil ilan talebi, resmi gazetede yayınlandı.
Gaziantep yöresinin geleneksel tatlılarına ve asırlık el sanatlarına sahip çıkmaya devam eden GSO'nun Antep Kutnu kumaşı için hazırlanan tescil ilan talebi, 15.11.2015/29533 tarih ve sayılı Resmi gazetede yayınlandı. Ülkede sadece Gaziantep'te üretilen ve dokuma sanatı 16. yüzyıla uzandığı bilinen Antep Kutnu kumaşının Coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) 15.01.2015 tarihinde başvuruda bulunmuş, talep C2015/009 kod ile incelenmeye alınmıştı.Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yapılan incelemeler sonucunda 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Gereği Coğrafi İşaretlerin Korunmasına İlişkin olarak "Antep Kutnu Kumaş" için Hazırlanan Tescil İlan Talebi 15.11.2015/29533 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlandı. Gaziantep bölgesinde yüzyıllardır üretilen ve kullanılan, genellikle çözgü sateni veya bezayağı örgü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan bir tür atlas kumaş olan 'Antep Kutnu Kumaşı'nın marka haline getirilerek, ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Daha önce 'Antep baklavası'nın uluslararası tescilini alma başarısı gösteren GSO, 'Antep Kutnu kumaşı'nın tescil sürecini başlatmış oldu.
COĞRAFİ İŞARET NEDİR
TPE'ye göre coğrafi işaretler; belirli bir bölgeden kaynaklanan ya da belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu bölge ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler.
Bu anlamda coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır. Ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir. Coğrafi işaret, ürünün standardını korur ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak üretilmesini sağlar. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Antep Kutnu Kumaşı'nın Coğrafi İşaret Tescil Talebi Resmi Gazetede Yayınlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?