Gaziantep'in Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerince, Araban Ovası'nda 100 bin dönüm buğday, 40 bin dönüm arpa ekili alanda süne zararlısına karşı biyolojik mücadele başlatıldı.
Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, "Süne, hububatın en önemli zararlısıdır. Hububatın başaklanmasından sonraki süt olum döneminde danelerin özünü emerek protein yapısını parçalamak sureti ile teknolojik özelliğini bozarak, unluk özelliğini tamamen yitirir. Zirai mücadelede kullanılan kimyasal ilaçlar çevreye ve doğal dengeye zarar vermekte insan ve hayvan sağılığını tehdit etmektedir. Bu olumsuzluklarla karşılaşmamak için kimyasal mücadeleye alternatif olan mücadele metotları kullanılmalıdır" dedi.
Yılmaz, bunlar içerisinde en önemlisinin biyolojik mücadele olduğunu, biyolojik mücadelenin bir canlının diğer bir canlıya karşı kullanılması olduğunu belirterek, "Diğer bir ifadeyle biyolojik mücadele tarım alanlarındaki zararlıları baskı altına alarak, onları ekonomik zarar seviyesinin altında tutmak için, zararlıların doğal düşmanlarından yararlanılarak gerçekleştirilen zirai mücadele faaliyetidir" diye konuştu.
Bu kapsamda Araban İlçesinde sünede biyolojik mücadeleye 2005 yılında başlandığını ve mücadeleye halen devam edildiğini kaydeden Yılmaz şöyle devam etti:
"2012 yılına gelindiğinde Araban İlçesinde Faydalı Böcek oranı yüzde 30-40'lara ulaştığı gözlenmiştir. Bu nedenle 2013 yılında Biyolojik Mücadele açısından Araban İlçesinin önemi daha da artmış oldu. Gaziantep İlinde süne zararlısına karşı biyolojik mücadele ilk olarak İslahiye ilçesinde 2001 yılında başlatılmıştır. Aynı havzada bulunan Nurdağı ilçesinde de 2004 yılında yapılan çalışmalar olumlu sonuç vermiştir. Böylece İslahiye ve Nurdağı İlçeleri 2004 yılından itibaren hububat alanlarında biyolojik mücadele başarılı olmuş ve kimyasal mücadele dışı bırakılmıştır. Laboratuvar koşullarında üretilen faydalı böcekler ilimiz hububat alanlarında belirlenen alanlara yıllar itibari ile salımı yapılmıştır. Bu kapsamda 2005 yılından bu yana 4 Milyon 674 bin adet faydalı böcek doğaya bırakılmıştır. 2013 yılında Araban, İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hububat alanlarına yaklaşık 2 Milyon adet faydalı böcek bırakılması planlanmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizin il ve ilçe Müdürlüklerinin bilgisi dışında hububat alanlarında ilaçlama yapmamaları büyük önem arz etmektedir." - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Araban Ovası'nda Süne Zararlısına Karşı Biyolojik Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?