Orman ve Su İşleri Gümüşhane Şube Müdürlüğü, Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda 'şehitlik' bulunduğu iddiası üzerine yapılan kayıt araştırmalarında, bahsedilen bölgede şehitlik bulunmadığı bilgisi alındığını bildirdi.
Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Gümüşhane Şube Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Torul ilçesi sınırları içindeki Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda 'şehitlik' bulunduğuna dair basında haberler yer aldığı belirtildi.
Açıklamada, haber üzerine, İl Jandarma Komutanlığı, Askerlik Şubesi Başkanlığı, Gümüşhane Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden iddianın doğruluğunun sorulduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
"Söz konusu kurumların kayıtlarında, Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda 'şehitlik' bulunduğu iddiası üzerine yapılan kayıt araştırmalarında, bahsedilen bölgede şehitlik bulunmadığı bilgisi alındı. Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Torul ilçesi Küçük Çit ve Kocadal mevkilerinde 1916-1918 yıllarında Ruslarla muharebeler yapıldığının tespit edildiği ancak bu muharebelerde şehit olanlarla ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmadığı bildirilmiştir. Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nın onaylanan gelişme planında da tabiat parkının kaynak değerleri arasında bölgede bir şehitlik bulunduğuna dair bir bilgi yer almamaktadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Gümüşhane Şube Müdürlüğümüzün teknik ekiplerince, Torul Artabel köyü ve Artabel Yaylası'nda yapılan incelemede, 1916-1918 yıllarına ait olduğu tahmin edilen yıkık halde askeri fırın, çeşitli bina ve mezarlıklara rastlanmıştır."
Yaylanın yukarı kesimlerinde vadinin alt tarafını görecek şekilde konumlandırılmış çok sayıda mevzi bulunduğu dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Köylülerle yapılan görüşmelerde, Rusların vadinin içlerine kadar geldiği, tepelerden karşılıklı top ve mermi atışlarının olduğu fakat Rus askerlerinin vadiyi ele geçiremediği ve geri çekildiği bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca köydeki yaşlı insanlar küçükken çok sayıda top ve tüfek mermisi bulduklarını söylemişler, şimdilerde bile tarla sürerken mermilere rastlamakta olduklarını bildirmişlerdir. Gümüşhane Şube Müdürlüğümüz koordinasyonunda konunun detaylı şekilde araştırılması ve o tarihte yaşananların gün yüzüne çıkarılması noktasında gerekli çalışmaların yapılmasına başlanılmıştır. Konuyla alakalı olarak elde edilen bilgi, belge ve tespitler ışığında 1916-1918 Osmanlı-Rus Harbi ekseninde araştırmalarımız devam edecek ve bunun sonucu kamuoyuyla paylaşılacaktır." - Gümüşhane
Son Dakika › Yerel › Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda 'Şehitlik' Bulunduğu İddiası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.