Aşırı Sıcakta "Terlemeye" Dikkat - Son Dakika
Yerel

Aşırı Sıcakta "Terlemeye" Dikkat

Yurt genelinde etkili olan sıcak havanın beyin ile diğer hayati organlara hasar vererek hastalık ve ölümlere neden olmaması için uzmanlar basit ama hayat kurtaran önerilerde bulunuyor.

31.07.2015 10:28

Yurt genelinde etkili olan sıcak havanın beyin ile diğer hayati organlara hasar vererek hastalık ve ölümlere neden olmaması için uzmanlar basit ama hayat kurtaran önerilerde bulunuyor.

İzmir Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, AA muhabirine yaz hastalıkları ve korunma yollarına ilişkin bilgi verdi.

Bunaltıcı yaz günlerinde en sık rastlanan sağlık probleminin sıcak çarpması olduğunu kaydeden Gündüz, "Bu rahatsızlık, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz" dedi.

Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulmasının her zaman mümkün olamayacağına dikkati çeken Mehmet Gündüz, nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısının yeterli düzeyde düşmeyeceğini söyledi.

Şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, tedavi amaçlı bazı ilaç alımının da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörler olduğuna vurgulayan Gündüz, "Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi.

Araç kullanırken dikkat edin

Sıcak havanın getireceği hastalıklardan korunmak için en önemli kuralların 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak ve bol su tüketimi olduğunu hatırlatan Gündüz, risk altındaki yetişkinler ve yaşlıların günde en az iki kez, bebeklerin ise daha sık güneş ve sıcak çarpması yönünden izlenmesini istedi.

Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa bir süre sonra yükseldiğini hatırlatan Mehmet Gündüz, " Bebek, çocuk, engelliler kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır" dedi.

Açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden aşırı sıcak havada kaçınılması gerektiğini söyleyen Gündüz, çabuk bozulma riski bulunan et, yumurta, süt, balık gibi besinlerin açıkta bekletilmemesi gerektiğini vurguladı.

Serinlemek isteyenlerin sıcak havada çok soğuk ve buzlu içeceklere yöneldiğini söyleyen Mehmet Gündüz, "Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir" dedi.

Yeme alışkanlığı önemli

Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmasını öneren Gündüz, yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanılabileceğini belirtti.

Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanabileceğine dikkati çeken Mehmet Gündüz, şunları kaydetti:

"Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre su tüketilmeli.  Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve alınmalı."

Gündüz, sıvı alımında esas olanın su içmek olduğunu, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içeceklerin yerine süt, ayran ve taze sıkılmış meyve suyunun tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aşırı Sıcakta 'Terlemeye' Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement