Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, açıköğretimde geliştirdikleri yeni sistemin, yaşam ve öğrenim odaklı olarak yeni bir dünyaya açıldığını söyledi.
Açıköğretim Fakültesi'nden (AÖF) sorumlu olan Prof. Dr. Özgür, açıköğretimde hedefin daha fazla teknoloji ve uluslararasılaşma olduğunu kaydetti. Açıköğretim sisteminin, 30 yıldır geldiği süreçte aşama aşama bir kredili sisteme geçişi gerekli olduğunu ifade eden Özgür, "Biz bunu başlattık. Yıllık sistemde öğrencilerimizin örgün eğitimden kopuk bir durumu vardı. Bu süreçte verilen diplomaları Bologna sürecine göre düzenledik, programları yaparken ders programlarını yeniden yapılandırdık. 80'e yakın programın içeriklerini yeniden belirledik. Bunu yaparken de programdaki dersleri yeniden yapılandırdık, ülkenin 80 üniversiteden 5 bin farklı hoca ile çalıştık" dedi.
Öğrenci merkezli yapıya gidişlerinin gerekçelerini anlatan Özgür, şöyle konuştu:
KALİTEYİ YÜKSELTMEK GEREKLİLİK
"Hedefimiz, açıköğretimin daha fazla uluslararasılaşması. Öğrencilerimizin ve mezunlarımızın ülkede ve yurtdışında istihdamının kolaylaştırılması. Bunun için ne gerekliydi, tüm ders programlarının teknoloji odaklı ve öğrenci merkezli bir yapıya gitmesi gerekiyordu. Üniversitemiz biliyorsunuz kurulduğu yıldan itibaren ilkleri yaptı. Teknoloji alanında da bu durum geçerli. Mobil ve internet bilgi ve teknolojilerini kullanarak bütün yapıyı değiştirmeye karar verdik. Gelecekteki hedefimizde üniversitemizdeki eğitimi çok dilli bir yapıya kavuşturmak var. Yalnızca Türkçe değil, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca dillerinin bir bileşkesi haline getirmek ve 3 anadilde de eğitim, öğretim yapmak. Şu anda 50'ye yakın üniversitede açıköğretim ve uzaktan eğitim yapıyor. AÖF'nin yüksek öğretimdeki yeri yüzde 60'lara çıktı, bu dünyada da böyle. Bu anlamda açık öğretimin kalitesini yükseltmek gereklilik haline geliyor. Açıköğretimi geliştirmezsek yüksek öğretimde de sorunlar yaşarız. Ders sayımız 450'den bin 500'e çıktı. 3 yıldır aşama aşama getirdiğimiz kredili sistemimiz de etkin bir şekilde işliyor. Öğrenci ile hem sanal ortamda hem de yüz yüze iletişimin daha da arttığı bir döneme giriyoruz."
YENİ DÜNYA
Bürolarının
yapısını ve tüm hizmetlerinin
artık teknolojik ortamda internet aracılığı ile yapmayı planladıklarını kaydeden Özgür, "Artık sayısal üstünlüklerimize değil, yaptığımız işin niteliği ile de övünmek için çalışıyoruz ve içeriği daha kaliteli hale getiriyoruz. Artık dünya ile rekabet ortamındayız, çok önemli gelişmeler bizi bekliyor, bunları basınla da paylaşacağız. Bu sistem yaşam ve öğrenim odaklı olarak yeni bir dünyaya doğru gidiyor" diye konuştu. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › AÜ Açıköğretim Fakültesi Dünyayla Rekabet Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?