Aydın Havası İnek ve Boğaları Strese Soktu - Son Dakika
Yerel

Aydın Havası İnek ve Boğaları Strese Soktu

Aydın Havası İnek ve Boğaları Strese Soktu

Türkiye'nin en sıcak illeri arasında yer alan Aydın'ın havası inek ve besi danalarını strese sokunca kilo ve süt verimi kaybı yaşayan hayvanlar besicileri zarara soktu.

27.08.2014 09:33  Güncelleme: 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en sıcak illeri arasında yer alan ve yüksek nem oranı nedeniyle yaz aylarını çekilmez hale getiren Aydın havası inek ve besi danalarını strese sokunca kilo ve süt verimi kaybı yaşayan hayvanlar besicileri zarara soktu.

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, aşırı sıcaklar nedeniyle yaklaşık 3 aydır Aydın'da ineklerin süt veriminin düştüğünü besi danalarının ise kilo kaybetmeye başladığını belirtti. Yaşanan sıkıntının en önemli çözümünün hayvanların bulunduğu ortamı serin tutmak ve ara ara hayvanlara soğuk duş aldırmak olduğunu belirten Başkan Uçmaklıoğlu, "Aydın'da yaz havası insanlar için olduğu gibi hayvanlar için de çok sıkıcı oluyor. Nasıl insanlarımız daha rahat ve huzurlu bir yaşam için sıcak günlerde serin ortamları tercih ediyorsa aynı durum hayvanlar için de geçerli. Aydın'da son üç aydır yaşanan aşırı sıcaklara bağlı olarak hayvancılık sektörü de ciddi sıkıntıya girdi. Aşırı sıcaklar nedeniyle ineklerin süt verimi düştü, besi danaları da üç aydır doğru dürüst kilo almıyor. Bir çok çiftlikte hayvanlar kilo kaybetmeye başladı" dedi.

"SOĞUK DUŞ VE SERİNLETİCİ ÖNEMLİ"

Gerek at ve eşekler gerekse inek ve boğaların insanlar gibi memeli tür hayvanlar olduğunu ve insanların canının istediği şeyleri onların da istediğini belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, "Bazen hayvanların daha sık soğuk duş aldırılmasını tavsiye ettiğimizde dışarıdan duyanlar şaşırabiliyor. Ama şu dönemde hayvanların beslenmesi kadar serin ortamda tutulması ve zaman zaman duş aldırılması da önemli. Bu nedenle üreticilerimizin hayvanlarını serin ortamda tutmalarını ve duş aldırmalarını tavsiye ediyoruz" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın Havası İnek ve Boğaları Strese Soktu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement