KEMAL ERDOĞMUŞ - Sivas'ın Şarkışla ilçesinde, su seviyesi düşen ve kuruma noktasına gelen baraj gölündeki balıkları taşıma suyla yaşatıyorlar.
İlçe merkezinde bulunan 1 milyon 350 bin metreküp su kapasitesine sahip Şarkışla Barajı'nda, zeminin geçirgenliği ve kuraklık nedeniyle su miktarı 100 bin metreküpe kadar düştü.
Kurumaya yüz tutan baraj gölünün bir bölümündeki su birikintisinde ölüm riskiyle karşı karşıya kalan balıkların imdadına ise Şarkışla Belediyesi yetişti. Belediye ekipleri, baraj gölüne tankerlerle su taşıyor.
Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şarkışla Barajı'nın yıllar önce tarım alanlarının sulanması için yapıldığını söyledi.
Barajın ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle belediyeye devredildiğini aktaran Oğuz, baraj zemininde geçirgenliğin arttığını ve su tutulmasının zorlaştığını belirtti.
Geçirgenliğin artması ve kuraklık nedeniyle geçen yıl kuruyan barajın bu yıl bahar aylarındaki yağışlarla yeniden dolduğunu dile getiren Oğuz, son aylarda barajın yeniden kuruma noktasına geldiğini ve su azlığı nedeniyle de balık ölümlerinin yaşandığını ifade etti.
Balıklar başka barajlara nakledilecek
Oğuz, baraj kenarında restoran işleten Bekir Çakıroğlu'nun kendilerine durumu bildirdiğini ve kalan balıkların yaşaması için çalışma başlattıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Barajın beslendiği Kanak Çayı üzerine yeni bir baraj yapılmasıyla su kaynakları ortadan kalktı. Dolayısıyla burada yaşayan canlılar için de büyük bir sıkıntı oluştu. Geçen yıl da benzer sıkıntı yaşanmış ve balıkları başka yere taşımıştık. Bu yıl bahar aylarında yağışların bol olmasıyla baraj yeniden suyla doldu. Bu nedenle baraja 10 bin yavru balık bırakıldı. Yine gönüllüler de baraj göletine çok sayıda balık bıraktı ancak zeminin geçirgenliğinin artması ve kuraklık nedeniyle yüzeyde su gün geçtikçe azaldı. Bunun neticesinde de gölette maalesef, balık ölümleri gerçekleşti. Biz de geçici olarak tankerlerle taşıdığımız sularla balıkları hayatta tutmaya çalışıyoruz. Kesin çözüm olarak da balıkları başka barajlara nakletmeyi düşünüyoruz."
İşletmeci Çakıroğlu da barajda balık ölümlerinin yaşanmasının ardından belediyeden yardım istediklerini söyledi.
Baraja bu yıl ilkbaharda yetkililerce 10 bin yavru balık bırakıldığını belirten Çakıroğlu, yine bazı balıkçıların da baraj gölüne üreme amaçlı balık bıraktığını ifade ederek, "Burada bayağı balık var ama bu balıklar küçük bir su birikintisinde. Belediye Başkanımızdan ricada bulunduk, geçici bir çözüm olarak tanklarla su takviyesi yaparak, balıkların oksijen almasını sağlamaya çalıştık. Sağ olsun Başkanımız da ilgilendi ama sonuca ulaşılacak bir çözümün de aranacağını bize iletti. Şu anda balıklar bir nebze de olsa oksijen alıyor" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Balıkları Taşıma Suyla Yaşatıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?