Baraj Göleti Altında Kalan Saklı Cennet - Son Dakika
Yerel

Baraj Göleti Altında Kalan Saklı Cennet

Baraj Göleti Altında Kalan Saklı Cennet

Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Eğil İlçesi, Dicle Baraj Gölü'nde su tutulmasından sonra keşfedilmeyi bekleyen saklı bir cennet haline geldi.

31.07.2011 14:28

Diyarbakır'da 8 peygamber ve evliya ile çok sayıda kral mezarının bulunduğu, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Eğil İlçesi, Dicle Baraj Gölü'nde su tutulmasından sonra keşfedilmeyi bekleyen saklı bir cennet haline geldi.

Diyarbakır'a 50 kilometre uzaklıkta bulunan, Dicle Baraj Gölü havzasındaki tarihi Eğil İlçesi, baraj gölünde suların birikmesiyle birlikte 'Güneydoğu'nun Riviera'sı haline geldi.

Medler, Persler, Büyük İskender, Slevoklar, Partlar, Büyük Tigran, Roma-Bizans, Ermeniler, Abbasiler, Büyük Selçuklular, Nisanoğulları, Timur, Akkoyunlular, Safeviler ve en son olarak da Osmanlıların hüküm sürdüğü Eğil İlçesi'nde tüm bu medeniyetlerin izlerini günümüze kadar görmek mümkün.

"PEYGAMBER VE KRALLAR KENTİ"

Asur Kralı Salmanassar, Hazreti Musa ve Hz. Harun'un eşyalarını barındıran Ahid Sandığı'nın son muhafızı Elyesa Peygamber, İsrailoğulları'na gönderilen Hazret-i Zülkifl ve peygamber mi, evliya mı oldukları karar verilemeyen 6 büyük isimin mezarı da Eğil İlçesi'nde bulunuyor. Harun-u Asefi, Zennun, Danyal, Hallak, Harut ve Hürmüz gibi büyük zatlarının mezarı Dicle Baraj gölüne hakim bir tepede bulunuyor.

Hz. Elyasa, Hz. Zülküfl ve Nebi Harun'un ile evliya mezarlarının bulunduğu Eğil İlçesi, inanç turizmi için de büyük önem taşıyor. Eğil İlçesi, Dicle Baraj gölünde su tutulmaya başlanmasından sonra, su sporları, yamaç paraşütü, ve dağ yürüyüşüne de elverişli bir hale geldi. Eğil İlçe Kaymakamı Murat Büyükköse ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun'un girişimleriyle yeni bir kimliğe bürünmeye hazırlanıyor. Tatilciler ve yabancı turistlerin kalabilmesi için Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın proje ve ekonomik destekleriyle göl kenarında yapımına başlanan 9 apart, Eylül ayında tamamlanacak.

İNANÇ TURİZMİ, SU SPORLARI VE YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Göl kenarında 12 tekne, 1 jet-ski, 10 deniz bisikleti ve kano ile yerel işletmecilerin hizmet vermeye başladığı göl kenarında 4 restaurant bulunuyor. Göl kenarında büyük sıkıntı yaratan otopark sorununa çözüm arayışında bulunduklarını belirten Kaymakam Murat Büyükköse, şöyle dedi:

"Hafta sonu günlük yaklaşık olarak bin araç buraya geliyor. Ancak otopark sorunu nedeniyle sıkıntılar yaşınıyor. Ancak başladığımız çalışmaların tamamlanmasından sonra bu sorunu da çözmüş olacağız. Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın büyük desteğini gördük. Hazırladıkları proje ile ilçemize büyük bir heyecan getirdiler. İlçemizde peygamberler ve nebiler ile kral mezarları bulunmakta. Hem inanç turizmi hem de su sporları, dağ yürüyüşleri ve yamaç paraşütü yapılmaya müsait coğrafi bir zenginliğimiz var. Bunları değerlendirmey yeni yeni başlıyoruz. Daha doğrusu keşfedilmeyi bekliyoruz. "

KRALKIZI EFSANESİ

Baraj Gölü'nün hemen üstüne bulunan ve 3 ayrı gizli geçitle çıkılan Eğil Kalesi ve Kralkızı figürü ile anlatılan efsanesi, Eğil İlçesi'nin gizemini bir kat daha arttırıyor. Rivayete göre zamanın birinde kentte hüküm süren bir kral, ve dillere destan güzelliğe sahip kızıyla yaşadığı bilinirmiş. Bunu duyan barbar bir komutan, kalabalık ordusuyla birlikte krallığı yerle bir edip güzel kızla evlenmek için Eğil Kalesi'ni işgal etmiş. Uzun süren savaş sonucunda Eğil Kralı, halkının artık zarar görmesini istemediği için yenilgiyi kabul eder. Ancak kralın güzel kızı, hem yenilgiyi kabul etmez hem de sevmediği biriyle beraber olmamak için plan yapar.

Barbar komutanı tanımak için onunla konuşmak istediğini elçi aracılığı ile iletir. Barbar komutan krallığın teslim olacağı sevinciyle şatafatlı karşılama hazırlar. Kralın kızı ihtişamlı giysi ve takılarıyla gelir, tüm askerler ve barbar komutan, bu güzellik karşısında adeta dona kalır. Eğlenceden sonra kralın kızıyla biran önce yatmak isteyen barbar komutan, askerlerini göndermeye çalışır. Ancak kralın kızı, barbar komutana kendisiyle beraber olabilmesi için bir şartının olduğunu söyler. Kız, kendisiyle savaşacak ve kendisini yenecek biriyle evlenebileceğini söyler. Bu talep karşısında şaşıran barbar komutan, kralın kızının bu teklifili alaylı bir şekilde kabul eder. Ancak kız ihtişamlı elbisesi ve takılarını çıkararak savaşçı elbisesini giyer.

Daha sonra tüm askerlerin de olduğu bir ortamda barbar komutan ile kavgaya tutuşur. Kısa bir süre sonra kralın kızı barbar komutanı, kellesini gövdesinden ayırarak galip gelir. Bu davranış karşısında barbar komutanın askerleri kralın kızı karşısında diz çöker ve egemenliğini kabul eder. Kız bu kez kanlı elbiseleri ile sal ile kaleye döner ve gizli geçitten yukarı çıkar. Müjdeli haberi babasına ve halkına verir. Kral da bu haber karşısında 7 gün 7 gece süren bir kutlama yaparak, özgürlüğü halkıyla paylaşır.

- Diyarbakır/ Egil

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Baraj Göleti Altında Kalan Saklı Cennet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement