Başkan Türel, Yerel Yönetimde İnovasyonun Önemini Anlattı - Son Dakika
Yerel

Başkan Türel, Yerel Yönetimde İnovasyonun Önemini Anlattı

Başkan Türel, Yerel Yönetimde İnovasyonun Önemini Anlattı

Antalya’da bu yıl 7.’si düzenlenen Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı’nda şehirlerde inovasyon konulu panele katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muhtarlar Bilgi Merkezi (MUBİM), çöpten elektrik üretecek çevrim tesisi ve Akıllı Şehir Projesi’ni inovatif belediyeciliğin en...

24.03.2017 10:08

Antalya'da bu yıl 7.'si düzenlenen Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı'nda şehirlerde inovasyon konulu panele katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muhtarlar Bilgi Merkezi (MUBİM), çöpten elektrik üretecek çevrim tesisi ve Akıllı Şehir Projesi'ni inovatif belediyeciliğin en güzel örnekleri olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye'den ve dünyadan yüzlerce belediyeyi konuk eden 7. Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen 'Bölgesel İnovasyon Merkezleri İçin Başarı Kriterleri Sempozyumu'na katıldı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Asım Güzelbey'in konuşmacı olarak katıldığı sempozyumun moderatörlüğünü Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel üstlendi. Başkan Türel konuşmasında inovasyonun şehirler için önemine değindi.

Belediyecilik her 10 yılda değişiyor

Belediyecilik kavramının hem belediyeler hem de vatandaşlar için her 10 yılda değiştiğini ifade eden Menderes Türel, "Belediyeciliğin vizyonu ve halka bakış açısı değişiyor. 60'lı yıllarda belediyecilik bir ideoloji belirleyiciliği ile mutlaka o belediye başkanlığını kazanan siyasi partinin adeta istihdam kapısı haline gelmiş. Bu sürdürebilir bir şey olmadığı için bir süre sonra bu ideoloji belediyeciliği kendi ömrünü tüketmiş. Daha sonra şehirler büyüdükçe, şehirlerin ihtiyaçları çoğalmaya başlamış ve farklı ihtiyaçlar ortaya çıkmış. O dönemde alt yapı belediyeciliği gibi bir sorumluk ortaya çıkmış. 70'li yıllarda ve 70'li yılların sonlarına doğru başlayan alt yapı esaslı bir belediyecilik öncelikli olarak şehirlerimizin çöpünü toplamak, tahliye etmek, kanalizasyon hatları ve arıtma yapmak, yol yapmak, su problemi olan yerlerin ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir belediyecilik anlayışıyla devam etmiş" dedi.

Artık vizyon belediyecilik öne çıkıyor

90'lı yıllardan sonra büyük bir bölümü giderilen altyapı ihtiyaçlarının yerini sosyal belediyecilik kavramına bıraktığını belirten Başkan Türel, "Belediyeler bu sefer farklı bir alanda direk vatandaş odaklı bir sosyal hizmet anlayışı gayretinin içerisine girmişler. Vatandaşına sosyal amaçlı destekler veren belediyeler de 95'li yıllardan bugünlere kadar gelmiş. Hala birçok belediyemiz evde bakım hizmetinden tutun vatandaşlarımızın su faturalarını ödemeye kadar sosyal bir belediyecilik anlayışıyla örnek çalışmalar yapıyor. Ancak bu çalışmaların da artık yavaş yavaş ömrü tükeniyor. Bundan sonra artık belediyecilik nereye gidiyor diyorsanız vizyon belediyecilik dediğimiz, şehirlerin ufkunu tasarlayan, şehirlerin geleceğini şekillendirecek önemli projelere imza atan bir anlayış öne çıkıyor. Bütün bunları yapıyorken belediyecilik hizmetleri inovatif bir hem de teknolojiyi kullanan, şehirlerin gelecek perspektifini çizen bir anlayışa yöneliyor" şeklinde konuştu.

Simit örneği

Türel inavosyonun tanımını ise şöyle yaptı: "İnovasyon yabancı bir kelime olduğu için nedir ne değildir akılda soru işareti bırakabiliyor. Çok basit bir örnekle anlatmaya çalışıyorum birçok yerde. Eskiden simitçiler simitleri başlarının üstünde tepsilerde satarlardı. Şimdi artık saraylarda satılıyor. Simit aynı simit ama simit tepsiden saraya taşındı. İşte bu inovasyondur."

Çöpten elektrik üretmek inavosyona örnek

Antalya'da birçok vizyon proje ile uğraştıklarını ifade eden Başkan Menderes Türel, "Bizim de çılgın bir projemiz var. Boğaçayı Projesi'yle nehrin etrafındaki düzenlemelerle karaya doğru yeni bir sahil kazandırıyoruz. İstanbul kanalı bir çılgın proje ise aşağı yukarı onun uzunluğunda daha bile fazla uzunlukta ve ondan daha geniş bir kanal projesini kazandırıyoruz. Bunun yanı sıra sinema stüdyoları, sahil projesi gibi şehrin vizyonunu zenginleştirecek, şehre katma değer sağlayacak projeler yürütüyoruz. Eskiden çöpümüzü düzenli depolama ya da vahşi depolama dediğimiz şekilde şehrin dışına taşırken; şimdi artık inovasyonla çöpten elektrik elde eden bir şehre dönüşmeye başladık. Bu inovatif belediyeciliğin de güzel örneklerinden bir tanesi. Biz Antalya'da birkaç ay sonra bunu inşallah başarmış olacağız."

Akıllı sulama sistemi geliyor

Akıllı şehirler projesini de inovasyona başarılı bir örnek olarak gösteren Türel, "Akıllı şehir projesine yakında başlayacağız. Eskiden saat ayarlı otomatik sulama sistemleri vardı. Zamanı dolunca sulamayı kapatırdı. Şimdi artık, yeni kuracağımız akıllı şehirler projesi ile sulama sistemimiz saat ayarlı değil; toprağın içindeki nem oranına göre sulamanın yapıldığı bir sisteme dönüştü. Toprağın içerisine sensörler koymak suretiyle toprağın içerisindeki nem durumuna göre sistem kendi kendine kurudukça sulamayı açacak. Yeterli su toprakta oluştuktan sonra kendi kendine sistemi kapatacak. Bütün bunlar teknolojinin de kullanılması ile gelişmeler" dedi.

MUBİM örneği

Belediyecilikteki teknolojik gelişmelere örnek olarak MUBİM sistemine de değinen Türel, şunları kaydetti: "MUBİM, hemen hemen birçok belediye de gerçekten başarıyla uygulanıyor. 912 mahallesi olan doğusundan batısına 640 kilometre sahili olan bir şehirde, Antalya'da, elbette ki her muhtarın mahallesini ziyaret edip, sorunlarını dinlemek gerçekten kolay değil. ve teknolojiden istifade etmek gerekiyor. İşte burada da akıllı yazılımlarla muhtarların cep telefonundan, herhangi bir iletişim aracından talebini yapıp 20 saniye içerisinde kayıt numarasını alıp, sistemin otomatik olarak yanıt verdiği bir sistem. Artık taleplerin cevapsız kalmadığı inovatif bir sistem. MUBİM artık hamdolsun bütün belediyelerimizde başarılı bir şekilde kullanılıyor."

Eskişehir ve Gaziantep'e övgü

Eskişehir ve Gaziantep Belediyeleri'nden örnekler veren Başkan Türel, "Bir sanat alanında bile inovasyon olur mu demeyin. Eskişehir'de gördünüz sanat alanında inovasyonun nasıl olduğunu. Caddelerde sanatsal eserlerin nasıl bir belediyecilikle adeta kent projesi haline getirildiğini görebilirsiniz. Ben Akdeniz Senfoni Orkestrasını kuracağım dediğimde Antalya'da, dediler ki geç kaldın. Eskişehir'de Yılmaz Hoca çok önce senfoni orkestrasını kurdu. Orada böyle bir sanatsal etkinlik şehirle bütünleşmiş durumda. Sokaktaki sahipsiz çocuklar, belediyenin rehabilitasyon merkezinde hem ürettikleriyle hem de rehabilitasyon ile topluma nasıl adapte oluyor, çok güzel örneğini Gaziantep'te görüyoruz. Yine Gaziantep'in kültürel bir mirası olduğunu biliyoruz ama bu kültürel miras kaderine terk ediliyorken o kültürel mirasın şehre kazandırılmasıyla Doğuda bir belediyemizin bir turizm şehrine de nasıl dönüştüğü yine inovatif belediyeciliğin bence çok güzel örneklerinden birisidir. Toplumda da inovasyon anlamında belediyecilikte sadece teknoloji değil, kültürel mirasın bile kullanılabileceğinin çok başarılı örnekleri Gaziantep'te görmüşüzdür."

Panelde, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Asım Güzelbey de belediyecilikte inovasyonla ilgili deneyimlerini paylaştı. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Türel, Yerel Yönetimde İnovasyonun Önemini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement