Batman'da Kürt Dili Ve Medreseler Konferansı Verildi - Son Dakika
Yerel

Batman'da Kürt Dili Ve Medreseler Konferansı Verildi

Batman\'da Kürt Dili Ve Medreseler Konferansı Verildi

Eğitim Bir Sen Batman Şubesi tarafından 'Kürt Dili Ve Medreseler' konulu bir konferans düzenlendi.

03.03.2015 07:43  Güncelleme: 09:52

Eğitim Bir Sen Şubesi, Batman Üniversitesi konferans salonunda Araştırmacı Yazar Vahdettin İnce'nin konuk olduğu " Zimane Kurdi u Rola Medreseyan" konulu Kürtçe konferans verdi.

Medreselerin bölgede ilim kaynağı olduğunu ifade eden ve Konferansın açılış konuşmasını yapan Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mehmet Ergin, "Medresler bizim medeniyetimizin kaynağıdır. Bu kaynaklar zamanla kurumaya yüz tutmuştur. Medreselerin özellikle bölgemizde canlılığını tekrar kazanması ile medeniyet ufkumuzun da canlanması demektir. Yüzlerce yıl medreselerde dil farkı gözetmeksizin eğitimler yapılmışrır. Buralardan nice alimler ve fakihler yetişmiştir. Bu gün bu konferansımızda medreselerin dilimiz üzerindeki etkisi konuşulacak. Umuyoruz ki hayırlara vesile olur" dedi.

İNCE "TÜM DİLLER YAŞATILMALIDIR"

Konferansta konuşan Araştırmacı Vahdettin İnce, Kürt dilinin bir dönem yok sayılmasına rağmen halen ayakta olmasının önemli olduğunu belirterek, sadece Kürtçe'nin değil Türkçe'ninde ayakta kalmasının medeniyet değerlerine geri dönmesine bağlı olduğunu belirtti.

İnce Özellikle son yarım asırda ne Türkçe de nede Kürtçe de önemli şair ve yazarların yetişmediğini bunun en önemli nedeninin bu dillerin 80 yıllık bir zihniyetten kaynaklandığını ifade ederek, iki dilin ancak özüne dönünce İslam medeniyeti ile tekrar dirilebileceğini belirtti. Konferans soru cevap bölümünün ardında sona erdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Batman'da Kürt Dili Ve Medreseler Konferansı Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement