Bayburt Üniversitesinde "Denetim Kavramı ve Denetim Sektörünün Geleceği" konulu konferans düzenlendi.
Programa konuşmacı olarak katılan Yeminli Mali Müşavir (YMM) Salim Arslanhan, vergi denetimini, denetim sektörünün ne işe yaradığını, tam tasdik hizmetini, YMM'lerin nasıl denetim yaptığını, niçin YMM tam tasdiki gerektiğini, Türkiye'de vergi denetiminin devlet tarafından veya yeminli mali müşavirlik ve denetim şirketleri tarafından nasıl yapıldığını, YMM'lerle tam tasdik sözleşmelerinin imzalanma süresi, tam tasdik yaptırmanın yararlarını ve bağımsız denetimi anlattı.
Vergi denetiminin tam tasdik ve bağımsız denetim şeklinde yapıldığını belirten Arslanhan, denetim sektöründe geleceğin mesleğinin bağımsız denetimlilik olduğunu kaydetti. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine geleceğe yönelik önerilerde bulunan Arslanhan, " Ben İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin öncelikli hedeflerinin bağımsız denetim noktasında olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Mesleğin geleceği bağımsız denetim. Siz daha erken başlayın bu işe. Genç yaşlarda öğrenmek daha kolay oluyor "dedi.
Türkiye'de uygulaması yeni başlayan bağımsız denetimin üzerinde duran Arslanhan, "Gelecek 10 yılın, 20 yılın mesleği bağımsız denetim. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) denetçi yetkilendirmelerini 26.12.2012 tarihinde 28509 sayılı resmi gazetede yayınlanan bağımsız denetim yönetmeliğine göre yapmaktadır. Bağımsız Denetçilik Sınavlarının ilki 25.8.2013 tarihinde yapılmış, bu sınava bin 545 aday katılmıştır. Bağımsız Denetçilik Sınavlarının, Mart ve Eylül aylarında olmak üzere yılda 2 defa yapılması planlanmaktadır. Sınav notları 2 yıl süreyle geçerlidir. Not yükseltmek amacıyla da sınava girilebilir. Sınava girmede sınır yoktur, istenilen sayıda sınava girilebilir. Bağımsız denetimin, hem denetlenen firmaya, hem de kamuya ve devlete yararları söz konusudur. Bağımsız denetim yönetime doğru bilgi akışı sağlar. Yönetime mali tablolarla ilgili olarak tahmin ve analiz yapmasında, geleceğe ait sağlıklı kararlar almasında yardımcı olur. Finansal tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını gösterir. İşletme yönetimi ve çalışanlarının hile yapmasının önlenmesine yardımcı olur. Bağımsız denetimden geçmiş mali tablolar ile işletmenin düşük maliyetli finansman bulması kolaylaşır. Bağımsız dış denetimden geçen bir şirkette tüm ortakların hakları daha iyi korunmuş olur. Ben İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin öncelikli hedeflerinin bağımsız denetim noktasında olmasını vurgulamak istiyorum. Mesleğin geleceği bağımsız denetim. Siz daha erken başlayın bu işe. Genç yaşlarda öğrenmek daha kolay oluyor." şeklinde konuştu.
E-fatura ve e-defterin uygulamaya girdiğini ifade eden Arslanhan, " E-fatura uygulamasına geçenler e-defter uygulamasına da geçecek. Şimdi şirketlerin muhasebe departmanlarını bünyeye alma zorunluluğu geldi. E-fatura uygulamasını Maliye Bakanlığı aşağı çekiyor limitleri. 2011'de 10 milyon cirosu olanlar e-faturaya ve e-deftere geçmek zorundalar. Şimdi 2013'te 10 milyon, fiili olarak, reel olarak 10 milyon. Her firma e-defter uygulamasına önümüzdeki 3-5 yıl içinde geçecek. Bunların bünyelerine muhasebe departmanları kurmak zorunlu olacak. Aslında sizlerin iş kapınız da bir nevi açılacak. Bizimle çalışan Bayburt'taki firmaların muhasebe departmanları bile artık bünyelerinde kurulmaya başlandı. Bayburtlu öğrenciler bu anlamda bize de başvurabilirler. Yanlış anlaşılmasın kalıcı olmasından dolayı Bayburtlu olmasını istiyoruz. Bu anlamda bize müracaat etsinler. Sizlere müthiş bir iş alanı doğacak. "ifadelerini kullandı.
Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Arslanhan, öğrencilerin son sınıfı beklemeden yapacakları mesleğe hazırlanmalarını, en az bir yabancı dil bilmeleri gerektiğini zoru severek başarmaları ve doğdukları topraklara sırtlarını dönmemeleri, kendilerini yetiştirmeleri, bilgisayarlı muhasebe kurslarını şimdiden öğrencilik yıllarında halletmeleri gerektiğini vurguladı.
Üniversite-özel sektör işbirliğinin önemine de değinen Arslanhan, Bayburt Üniversitesinin Gıda Mühendisliği bölümü ile göğermiş peynir gibi Bayburt'a özgü yemek kültürünün yaşama dikkatli bir biçimde bakarak farklı şeyler üretmek noktasında değerlendirilebileceğini kaydetti.
Konferans sonunda Bayburt Valisi Yusuf Odabaş tarafından Yeminli Mali Müşavir Salim Arslanhan'a içinde Bayburt Üniversitesi logolu çini tabak hediye edildi.
Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, bazı akademisyenler, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Bayburtlu işadamları ile öğrenciler katıldı. - BAYBURT
Son Dakika › Yerel › Bayburt'ta Denetim Kavramı ve Denetim Sektörünün Geleceği Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?