ABDULLAH ÇELİK - Bingöl Üniversitesi (BÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı Gençlik Hibe Programınca desteklenen "Bugünün Genci Yarının Girişimcisiyim Projesi" kapsamında "mini sumo" robotlar üretti.
BÜ, geleceğin mucitlerini yetiştirmek için "Bugünün Genci Yarının Girişimcisiyim Projesi" hazırladı.
Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı Gençlik Hibe Programı'nca desteklenen proje kapsamında faaliyetlerini sürdüren Elektrik Elektronik ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri "mini sumo" robotlar tasarladı.
Öğrencilerin yaptığı robotlar, 12. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri Yarışması'nda Bingöl'ü temsil edecek. Yarışmada dereceye girmek isteyen öğrenciler, yaptıkları robotları birbirleriyle yarıştırarak teknik kapasitelerini geliştiriyor.
BÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlere özgüven aşılamak ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması için "Bugünün Genci Yarının Girişimcisiyim Projesi"ni hazırladıklarını söyledi.
Türkoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı'nca desteklenen proje kapsamında "Kendi Robotunu Kendin Yap" etkinliğinde öğrencilerin 6 robot yaptığını kaydetti.
Okul hayatının devamında öğrencileri, kendi işlerini kurabilecek şekilde özendirdiklerini kaydeden Türkoğlu, öğrencilerimiz bir hafta boyunca yoğun bir çalışma ortamı sergileyerek derslerinden boş kalan zamanlarında robotları geliştirdiğini belirtti.
Robotları 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin tasarladığını ifade eden Türkoğlu, "Bu öğrencilerimizin projede yer almasını önemsiyorum. Çünkü eğitime başladıkları ilk yıllarında el becerileriyle çalışabilir, üretime dönüşebilir bir ürün ortaya koyduklarında öz güven kazanıyorlar" diye konuştu.
Proje Koordinatörü Ahmet Meyveci de proje sayesinde öğrencilerin kaynaştığını ve çok hızlı bir şekilde kendilerini geliştirdiklerini anlattı.
Meyveci, "Biz de artık bu robot eğitimlerinde 'varız' diyoruz. Zaten bölgede 2007 yılında kurulan üniversiteler içerisinde ilk defa biz bu etkinliği yapmış olduk" ifadelerini kullandı.
Makine Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yusuf Vural ise yaptığı "alamet" isimli robotla, "mini sumo" kategorisinde yarışmak için hazırlık yaptığını aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde de en yaygın olan yarışmalardan biri 'mini sumolar' ve 'çizgi robot' yarışması. Biz bu 2 yarışmaya da katılacağız. Robotun isminin 'Alamet' olması da Sultan Albdulhamit döneminden geliyor. Sultan Abdulhamit 1889 yılında bir robot yapıyor ve bu robotu Japonlara hediye ediyor. Robotun ismi 'Alamet' ve ben de bu nedenle robotuma bu adı koydum."
Öğrenci Gülşen Cengiz de yapılan robotların tasarım, yapım ve yazılımlarının kendilerine ait olduğunu aktararak, robotların önünde bulunan sensör yardımıyla algılama yapıldığını, algılama yapıldıktan 5 saniye sonra yarışın başladığını bildirdi.
Üniversitede verilen teorik bilgiyi pratiğe dökme fırsatı bulduklarını dile getiren Emre Kaçlık da kendilerine bu fırsatı sağlayan yetkililere teşekkür etti.
"Mini sumo" robot yarışması
Robot ve robotik alt sistemlerin tasarım ve uygulamalarını teşvik etmek amacıyla lise ve üniversite öğrencileri arasında düzenlenen yarışmalarda, sumo kategorisinde yarışan iki robot "dohyo" adı verilen dairesel bir platform üzerinde birbirlerini platformun dışına itmeye çalışıyor. Platformdan dışına çıkarılan robot yarışmayı kaybediyor. - Bingöl
Son Dakika › Yerel › Bingöl'ün 'Mini Sumo' Robotları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?