Edirne'de, bu yıl içinde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen 16 bin 250 kaçak yakalandı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kaçaklar çoğunlukla Avrupa'da özellikle de İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'daki yakınlarının ve arkadaşlarının yanına giderek, iş bulup daha iyi yaşam koşullarına kavuşmak istiyor.
Umuda yolculuğa, genellikle insan kaçakçılığı yapan kişi ya da örgütlere kişi başına 500-1500 dolar ödeyerek başlayan kaçaklardan bazılarının hayali acı şekilde bitiyor.
Kaçakların çoğu yakalanıyor, bazıları kaçakçılar tarafından Türkiye'de bırakılıyor, bazıları da soğuk hava nedeniyle donarak ya da nehri geçerken boğularak hayatını kaybediyor.
Yaşamını yitirenlerden, üzer tanıtıcı belge çıkanların cenazeleri, ülkelerinin diplomatik temsilciliğine teslim ediliyor, üzerinde kimlik belgesi bulunmayanlar ise kimsesizler mezarlığına defnediliyor.
Edirne'den Yunanistan'a geçmeyi başaranlar, bu ülkedeki görevlilere de yakalanmazlarsa Avrupa'nın çeşitli ülkelerine doğru yollarına devam ediyor.
Kentte bu yıl içinde sınırı yasa dışı yollarla geçmek isteyen yaklaşık 80 ülkeye mensup 16 bin 250 kaçak yakalandı.
Bu arada, Edirne'de yurt dışına çıkmaya çalışan kaçaklar arasında son 10 yılda Suriye, Filistin, Myanmar, Afganistan, Fas, İran ve Irak uyruklu kişilerin sayısının arttığı görülüyor.
"Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu"
Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, bir yılda Edirne merkez ve köylerinde 16 bin 250 kaçağın yakalandığını belirtti.
Kentte, Yunanistan ve Bulgaristan'a komşu olması nedeniyle her gün çok sayıda yabancı uyruklunun sınırı yasa dışı yollardan geçmek isterken yakalandığını ifade eden Ceylan, kaçakların, ülkelerinde yaşadıkları ekonomik sıkıntı veya siyasi baskılar nedeniyle Avrupa'nın cazip yaşam şartlarına kavuşmak hayaliyle yola çıktığını kaydetti.
Ceylan, Avrupa ülkelerine gitmek isteyen kaçakların Edirne'yi güzergah olarak kullandıklarını söyledi.
Çoğunluğunun Suriye, Myanmar, Filistin, İran ve Afganistan uyrukluların oluşturduğu kaçakların, insan tacirleri tarafından kişi başına belirli bir para ödeyerek, sınırı yasa dışı yollardan geçmek için Edirne'ye getirildiğini aktaran Ceylan, şöyle konuştu:
"Mülteci sorunu sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu. Edirne merkez ve köylerinde bu yıl, 16 bin 250 kaçak yakalandı. Bölgemizde her gün çok sayıda yabancı uyruklu yakalanıyor. Yakalanan yabancı uyrukluları Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde en iyi şartlarda misafir ediyoruz. İçerisinde berber, hastane, internet kafe, çamaşırhane, kapalı devre müzik sistemi, yemekhane, televizyon odaları ve sosyal alanları bulunan merkezde kaçakların her türlü ihtiyacı karşılanıyor."
Son Dakika › Yerel › Binlerce Kaçağın Umuda Yolculuğu Edirne'de Son Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?