Özel Dünya Hastanesi Mesul Müdürü Prof. Dr. Yusuf Öztürk, birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan hekimlerin, entegre çalışmaları gerektiğini söyledi.
Özel Modern Dünya Hastanesi Mesul Müdürü Prof. Dr.Yusuf Öztürk, birinci basamak sağlık kuruluşlarının hem vatandaşla ikinci basamak sağlık kuruluşları arasında köprü görevi görmesi, hem de ikinci basamak sağlık kuruluşları ile entegre çalışması gerektiğini belirtti. Ülkemizde halihazırda, birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşları arasında kopukluk olduğuna değinen Öztürk "Bilindiği gibi şimdi sağlık ocaklarında çalışan sağlık ocağı hekimlerinin yerini aile hekimleri almış durumda. Aile hekimine başvuran vatandaşlar ikinci basamak hastaneleri kamu ya da özel hastaneler kullanamamaktadırlar. Önemli olan ikinci basamaktaki hekim ile birinci basamaktaki hekimin entegre bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu olmayınca zaman zaman hastalığın tanısında, tedavisinde ve eğitimde sorunlar oluşmaktadır. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu sorunu aile hekimleri ya da ikinci basamakta çalışan hekimler ortadan kaldıramaz. Bu sorun çok ciddi ve bilimsel bir çalışmayı gerektirir. Nitekim, Kuzey Avrupa ülkelerinde sorun bu anlayışla çözümlenmiştir. Birinci basamakta çalışan sağlık ocağı ya da aile hekimi hastanın değerlendirilmesinde kuşku yok ki, birinci basamaktaki hekimle ikinci basamak hekimi sorumluluğu paylaşmalıdır. Hepimizin bildiği gibi bir pratisyen hekim ya da aile hekimi hastanın tepeden tırnağa kadar tüm sorunlarını değerlendirmek durumundadır. Yani bir bütünü ele almaktadır. Oysaki uzman hekim bu bütünün bir parçasını derinlemesine incelemektedir. Dolayısıyla, zaman zaman bir sağlık ocağı hekiminin ya da bir aile hekiminin bilgi ve tecrübesi buna yetmeyebilir. Bu nedenle de önemli durumlarda hastanın sorumluluğunu bir uzmanla paylaşmalıdır." diye konuştu.
Birinci basamak sağlık kuruluşlarını, aile hekimleri, sağlık ocakları, sağlık merkezleri ve verem savaş dispanserleri olarak tanımlayan Öztürk, bu sağlık kuruluşlarında yaşanan bir diğer önemli sorun olarak, hasta ve hasta yakınlarının birinci basamak sağlık kuruluşlarını bilmediklerini söyledi. Öztürk, "İster aile hekimi ister sağlık ocağı hekimi, hangisi olursa olsun bunlara belirli bölgelerin ya da nüfusların bağlı. Dolayısıyla bir plan ve program dahilinde yapılacak toplantılarla ekibi oluşturan personel tarafından çeşitli konulara ilişkin eğitim vermenin yanı sıra başvuru yerlerinde tanıtım yapılmalıdır. Bu şekilde de toplumu oluşturan bireylerin önemli kabul edilen sorunları giderilmiş olur." dedi.
Öztürk, bunun yanı sıra birinci basamak sağlık kuruluşlarında personel sıkıntısının yaşandığını sözlerine ekledi.
02.03.2012 10: 21 TSİ
NNNN - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › 'Birinci ve İkinci Basamaktaki Hekimler Entegre Çalışmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?