Çanakkale'de ilk kez "Üreteroskopik Lazer Litotripsi" yöntemiyle böbrek taşı ameliyatı yapıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkan Reşorlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ameliyatın üroloji kliniğinde gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu teknikle hastanın idrar yaptığı kanaldan, ucu bükülebilir ince endokopik cihazlarla girilerek taşın görüldüğünü ve lazer yardımıyla taşın parçalara ayrıldığını anlatan Reşorlu, "Bu yöntemin en önemli avantaj ise hiçbir kesi ya da delme işlemi olmadan gerçekleştirilmesi ve hastaların aynı gün yada ertesi gün evlerine dönebilmesidir" dedi.
Türkiye'nin, dünyada taş hastalığının en sık görüldüğü bölgelerden biri olduğunu, zamanında tanı ve tedavinin yapılmaması durumunda ağrı, kanama, enfeksiyon, hatta böbrek kaybı gibi sıkıntılara yol açabileceğini belirten Reşorlu, taş hastalığından korunmak için sıcak havalarda bol sıvı tüketilmesinin, aşırı tuz ve protein tüketiminden kaçınılmasının, günlük düzenli tempolu yürüyüş yapılmasının ve düzenli ürolojik kontrollerin yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.
Son Dakika › Yerel › Çanakkale'de İlk Kez Lazer ile Böbrek Ameliyatı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.