Çeşmeden Zehir Akıyor - Son Dakika
Yerel

Çeşmeden Zehir Akıyor

Çeşmeden Zehir Akıyor

Balıkesir'in Karacalar Köyü'nün suyunda, sınır değerlerden 10 kat fazla arsenik bulunduğu ortaya çıktı.

15.07.2011 12:21  Güncelleme: 12:33

Balıkesir'in Savaştepe İlçesi'ne bağlı Karacalar Köyü'nün suyunda, sınır değerlerden 10 kat fazla arsenik bulunduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili raporları ele geçiren İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi İsmet Koçyiğit, konuyu meclise taşıyacağını ve soruna çare bulunması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Balıkesir Üniversitesi Temel Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 4 Mart 2009 yılında yapılan tahlillerde, Karacalar Köyü'nün 1 litre suyunda 132, 44 mikrogram, Kurudere köyünün suyunda da 83. 2 mikrogram arsenik çıktı. 22 Mayıs 2009'da Savaştepe Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Kaymakam Nihat Karabiber, Balıkesir Valiliği'ne yazdığı yazıda, arsenik giderme ünitesi projesinde kullanılmak üzere, Karacalar Köyü'ne 207 bin, Kurudere Köyü'ne de 10 bin lira para gerektiğini belirtti

Ancak hiç bir sonuç elde edilmedi. Raporları ele geçiren İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi İsmet Koçyiğit Karacalar Köyü'nde Muhtar İzzet İşbilen, köy sakinleri ile bazı Kurudere köylüleri ile bir araya geldi.

Savaştepe'nin Karacalar Köyü ve Kurudere köylerinde yaşayanlar arsenikli su içmek ve kullanmaktan bir hayli tedirgin olduklarını dile getirdi. Karacalar köyünde oturan Bedriye Güven, çamaşırı, bulaşağı camı çerçeveyi suyla yıkadıklarını ve yine bu suyu kullanarak yemek yaptıklarını söyledi.

Köyde ortak kullanılan çeşmeler bulunduğunu belirten Güven, "Bazen aksilik oluyor su doldurmaya gidemeyince mecburen köy şebeke suyunu içmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu. Neriman Aldemir de, "Hayvanlarımız bu suyu içiyor. Biz hayvanların etinden sütünden yararlanıyoruz. Mutlaka süt ve etle bize yansıyacağını biliyoruz. Çok korkuyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor" dedi.

ARSENİKLİ SU 2004'TE GELDİ

Karacalar Köyü Muhtarı İzzet İşbilen, içme suyunun köye 2004 yılında bağlandığını, Mecidiye Köyü yakınlarındaki bir kaynaktan geldiğini, kaynağın arazisini de 40 bin liraya satın aldıklarını belirtti. Köy muhtarı olarak her fırsatta sorunu kaymakamlığa ilettiğini hatırlatan İşbilen, "Bizim köyümüzde ve Kurudere Köyü'ndeki suyun arsenikli olduğunu biliyoruz. Köy içinde başka kaynaklardan gelen ve halkın ortak kullandığı 7-8 çeşme var. İçme suyu olarak bu çeşmelerdeki suyu tercih ediyoruz. Çok zorda kaldığımızda evden akan çeşmedeki suyu içiyoruz" diye konuştu.

HASTANE YAPMAKTANSA HASTALIĞI ÖNLEMEK GEREK

CHP'nin Bandırmalı İl Genel Meclisi Üyesi İsmet Koçyiğit, İki dönemdir Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu'nda köylüleri temsil ettiğini, tesadüfen arsenikli su raporlarını ele geçirdiğini ve köy halkının sıkıntı ve sorunlarını dinlemek çin Savaştepe CHP İlçe Başkanı Saffet Karaca ile köye ziyarette bulunduğunu belirtti. Koçyiğit, "2004 yılından bu yana arsenikli su içtiğinizi öğrendim. Bunu bildirmek bir sosyal sorumluluktur.

Elimde iki rapor var ikisinde de suların içilemediğinden bahsediyor. Sularınızda normalden 10 kat fazla arsenik var. Onlarca hastane kuruluyor tabi ki kurulacak. Biz bu durumdan çok memnun oluyoruz. Önemli olan insanları hastalandırmamaktır. Sorunun arıtma ile çözüleceği saptanmış. Köylerimizi arsenikli sudan kurtarmak için 315 bin lira civarında para gerekiyor.

******Bu para bir insanın hayatından önemli değildir. Kanser hastası olan birine devlet bakım için binlerce lira para ödüyor. Konuyu Vali Yılmaz Arslan'a bildireceğim. Konuyu İl Genel Meclisi'ne taşıyacağını ve çözümü için elimden geleni yapacağını söyledi.

KANSER UYARISI

Balıkesir Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Sadık Aşık, içme ve kullanma sularındaki Arsenik miktarının yönetmelik gereği, alt limt değerinin 10 mikrogram/litre olduğunu belirterek, "Sularda bulunan arsenik değeri yükseldikçe, doğru orantılı olarak kanserojen etkisi de artmaktadır. Karaciğer, akciğer, cilt ve böbrek kanseri en bilinenleridir. Suyun kaynatılması arsenikten temizlenmsi anlamına gelmez. Bu sular yıkama suyu olarak da kullanılmamalıdır. Savaştepe İlçesi'nin Karacalar Köyü'nde arsenik değeri 132. 44 mikrogram/litre normal değerin 13. 2 katıdır. Kurudere köyünde arsenik değeri 83. 2 mikrogram/litredir. normal değerin 8. 3 katıdır. Bu kaynakların acilen yetkililerce kapatılması halkın sağlığı açısından çok önemlidir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Çeşmeden Zehir Akıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement