Kaman ceviz derneği kurucu üyesi Eczacı Deniz İkizoğlu, ceviz bahçelerinde ilkbahar bakımı'nın başladığını söyledi.
Deniz İkizoğlu, 'Kaman'da yaklaşık 80 bin adet ceviz ağacı bulunmaktadır. Bu ağaçlardan 30 bin adedi yaşlı ağaçlar olup kalan kısmı son yirmi beş yıl içinde dikilmiştir' dedi.
İkizoğlu açıklamasında, "Beş yıl içinde tüm ağaçlardan verim alınarak hedeflenen üretim gerçekleşecektir. Bahçelerin ilkbahar bakımları konusunda Kaman ve Köyleri Ceviz Üreticileri Derneği sms kısa mesaj olarak gübre ve ilaç atımı konusunda bilgilendirilmiştir. Fakat ulaşamadığımız ceviz gönüllülerine de basın aracılı ile bilgilendirmek istiyoruz
Bugün ceviz üretiminin en önde gelen ülkesi Çin'dir. Bu ülkeyi açık ara ABD takip etmektedir. Üçüncü durumdaki Türkiye ile dördüncü sıradaki İran'ın toplam üretimi ABD'nin gerisinde kalmaktadır. Avrupa ülkelerinin ceviz ithalatı 200 bin tonu geçmektedir. 2009 yılı itibariyle ABD'den en fazla ceviz alan ülke ise Türkiye'dir.
Ülkemiz açısından dikkat çekilmesi gereken konu ise, kabuklu ve iç ceviz olarak en büyük alıcıların AB topluluğundaki ülkeler olmasıdır.
Eğer üretimimizi standart çeşitlere dayalı olarak yapacak olursak, ileriki yıllarda ceviz dış satımında önemli bir yerimiz olacaktır.
Tarım Bakanlığının Destekleri ile ülkemizde hızla artan aşılı ceviz bahçeleri de Kaman cevizi tercih edilmektedir. Bahçelerimizin bakımlarını muntazam yapmaz isek ürettiğimiz kabuklu ceviz küçük, içi esmer, buruşuk olur.
Ülke genelinde 5 yıl içinde ceviz üretimi artacağından rekabet şansımız olmayacaktır. Bu nede ile bahçe bakımları önemlidir.
İlkbahar'da ilaçlama Mart ayında bordo bulamacı, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında m-45 mantar ilacı içine iç kurdu ilacı katılmalıdır.
Gübreleme: Sonbahar ayı yaprak dökümü toplayıp bahçe temizlendikten sonra yanmış hayvan gübresi, İlkbaharda ise 18-46 DAP gübresi ve azotlu gübre ağacın yaşına göre atılıp çapalanır ve sulanmalıdır.
Toprak işleme Ticari bahçelerde toprak işleme örtü bitkilerini ortadan kaldırmak, yabancı otları kontrol altında tutmak ve bahçeyi hasada hazırlanmak amacıyla yapılır. Ceviz köklerinin en yoğun olduğu yer, toprağın 80-90 santim derinliğinde olan kısımdadır.
Budama Ağaç meyve vermeye başladıktan sonra her iki üç yılda bir ağaçlar budamaya ihtiyaç duyarlar. Budama havalar ısındığında 23 Nisan'dan sonra yapılır. Toprak işlemeyi zorlaştıracak olan düşük dallar kaldırılır.
Bu arada ağacın merkezindeki bazı zayıf dallar da kaldırılır. Olgun ağaçlar çok yoğun budamadan yararlanırlar. Her zaman aşağı doğru büyüyen bir yan dal kesilmelidir. Budama sırasında her dalın tabanındaki güçlü yapı mutlaka korunmalıdır. Ceviz ağaçları, ölü veya kuruyan dalları kaldırmak, çiçeklenme ve meyve vermeyi düzene sokmak, ağacı istenen şekillerde terbiye etmek için budanır. Bir ağacın uzunluğuna büyümesi, sadece büyüyen dalların ucunda olur. Şayet uç kesilirse, sürgün gelişmesi gövde üzerinde yeni bir tomurcuğun sürmesinden meydana gelir" şeklinde konuştu. - KIRŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Ceviz Bahçelerinde İlkbahar Bakımı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?