Çiftçide "Yalancı Bahar" Endişesi - Son Dakika
Yerel

Çiftçide "Yalancı Bahar" Endişesi

Çiftçide "Yalancı Bahar" Endişesi

Ali Rıza Karasu - Badem ve erik ağaçlarının şubat ayı ortasında çiçek açması ve diğer meyve ağaçlarının "uyanma" dönemine girmesi, çiftçiyi olası bir don olayına karşı endişelendirdi.

19.02.2013 11:26

Ali Rıza Karasu - Badem ve erik ağaçlarının şubat ayı ortasında çiçek açması ve diğer meyve ağaçlarının "uyanma" dönemine girmesi, çiftçiyi olası bir don olayına karşı endişelendirdi.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklarının uzun süreden beri mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, bu durumun meyve ağaçlarında "erken uyanmaya" yol açtığını söyledi.

Meyve ve bağ alanlarında mart ayı sonunda olması gereken tomurcuklanmanın

"yalancı baharla" birlikte yaklaşık bir ay önce başladığını dile getiren Sorman, olası bir don olayı nedeniyle üreticinin büyük risk yaşadığını ifade etti.

Ege Bölgesi'nin bir çok yerinde badem ve erik ağaçlarının çiçek açtığını, sıcak havaya aldanan ağaçların beyaza büründüğünü belirten Sorman, "Badem ve eriğin dışında diğer meyve ağaçları da çiçek açma dönemine girdi. Geçen hafta Antalya'daydım. Bu bölgede de meyve ağaçlarında çiçek açmanın yanı sıra tomurcuklanma var" dedi.

-Ürün rekoltesini doğrudan etkiliyor-

Şubat ve mart aylarındaki iklim şartlarının meyve rekoltesini doğrudan etkilediğine dikkati çeken Nuri Sorman, şöyle konuştu:

"Meyve ve bağ alanlarında mart ayı sonunda olması gereken uyanma, havaların sıcak gitmesi nedeniyle şimdiden başladı. Bundan sonra en büyük korku yaşanabilecek don olayı. Önümüzde bitkiler için tehlikeli olan mart ayı var. Bu ayda zirai don ve kırağı olma ihtimali yüksek. Soğukların geri gelmesiyle birlikte ağaçlarda açan çiçekler donarak dökülür. Ürünün soğuk yemesi durumunda rekolte kaybı yaşanır.

Don olayı riskine karşı çiftçiler ürününü sigortalatmalı. Bu doğa olayına karşı yapılabilecek bir şey yok. Üretici ürününü sigortalayarak riskini azaltabilir. Tarım Sigortaları Havuz Sistemi (TARSİM) bu anlamda iyi bir fırsat. Sigorta poliçelerinin yarısını da devlet ödüyor."

Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çiftçide 'Yalancı Bahar' Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement