Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğrencilerinin yaratıcılığını geliştirmek için verilen maske yapım dersinde, gençlerden sadece geleneksel malzemeleri değil atıkları da kullanarak eser üretmeleri isteniyor.
Fakültenin seramik bölümü öğretim görevlisi Gülşen Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin yaratıcılığının gelişmesi için dönemin başında maske yapım dersi verilmeye başlandığını söyledi.
Derste öğrencilerden farklı malzemeler kullanarak maske yapmalarını istediklerini anlatan Öztürk, kendisinin de ilk maskesini çöpe atılmış yumurta kolilerinden yaptığını ifade etti.
"Çöpten aldığım kolileri ıslatarak hamur haline getirdim, daha sonra kalıplar kullanarak maskeyi oluşturdum" diyen Öztürk, ilerleyen zamanlarda kullandığı atıkların çeşitlendiğine dikkati çekti.
Öztürk, her malzemenin farklı işlemlerden geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Atık malzeme olan şeffaf pet şişeleri, atölyemizde bulunan bin derecelik fırınlarda erittik. Hazır kalıplara dökerek şeffaf maskeler elde ettik. Bilinen maskelerden farklı olarak, şeffaf bir maske yapmış olduk. Pet şişede insanın şeffaflığını tasarım olarak görmek istedik. Ayrıca maskeleri led kullanarak aydınlatma aracı olarak da kullandık. Yüzümün kalıbını çıkararak maskeyi aydınlatma haline getirdim."
Maske yapımı ve kullanımının dünyada çeşitli örneklerinin olduğuna işaret eden Öztürk, Japonya, Brezilya, İtalya'da her yıl maskeli festivaller ve balolar yapıldığını, opera ve tiyatrolarda da maske kullanıldığını dile getirdi.
Öztürk, öğrencilerin yapacağı maskelerin ilerleyen günlerde sergileneceğini aktardı.
Son Dakika › Yerel › Çöplerden Topladıklarıyla Maske Yapıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?