Cumalıkızık'ta Rengarenk Su Bidonlarıyla Karda Kızak... - Son Dakika
Yerel

Cumalıkızık'ta Rengarenk Su Bidonlarıyla Karda Kızak...

Harun Kaymaz - Osmanlı mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Uludağ'ın eteklerindeki Cumalıkızık köyü, kış mevsiminde beyaz örtü ile bir başka güzelliğe bürünüyor.

10.01.2013 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Harun Kaymaz - Osmanlı mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Uludağ'ın eteklerindeki Cumalıkızık köyü, kış mevsiminde beyaz örtü ile bir başka güzelliğe bürünüyor. Yöredeki çocuklar, anne ve babalarına kestirdirdikleri su bidonlarını kızak niyetine kullanıyor. Yüksek kesimlerden, düzlüklere rengarenk bidonlardan oluşan "kızakları" ile inen çocuklar, unutamayacakları heyecanlar yaşıyor.

Kar yağışı ilk ve orta dereceli okullarda eğitime iki gün üst üste ara verilmesini fırsat bilen Cumalıkızık'ın küçük sakinleri, rengarenk su bidonlarıyla köyün en yüksek bölgelerinden köy meydanına kadar kayıyor.

Bursa'ya 15 kilometre uzaklıkta olan, bazı televizyon dizilerinin çekimleri sayesinde ülke genelinde tanınan Cumalıkızık'taki çocuklar, 3 gün aralıklarla yağan karın tadını en çok çıkaranlar arasında. Yaklaşık 30 çocuk, anne ve babalarına, büyük su bidonlarını iki bölme halinde kestirip yokuş bölgelerin yolunu tutuyor. Çocuklar, içine yün yastık koyup kızağa çevirdikleri bidonlarla kayak yaparak eğleniyor.

Cumalıkızık Köyü Muhtarı Ahmet Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böylesine bir köyde yaşamanın kendileri için büyük bir nimet olduğunu belirterek,

"Kar olmayınca kış olmaz. Özlediğimiz tabloyu 3 gündür doyasıya yaşıyoruz. 2008'de, 'Yaşayan Osmanlı Köyü Cumalıkızık'ın Restorasyonu' kararı alındı. 4 yıldır projeler devam ediyordu. Proje kapsamında 9 binanın restorasyonu yapılıyor. İnşallah, 300 hanenin tamamının yapıldığını da göreceğiz" dedi.

-Köyün tarihi ve özellikleri-

Merkez Yıldırım ilçesi sınırlarında bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan köyün geçmişi, 1300'lü yıllara kadar uzanıyor. Osmanlı erken dönem kırsal kesim sivil mimari örneklerini en iyi şekilde yansıtan Cumalıkızık, barındırdığı tarihi, mimari ve kültürel zenginlikler nedeniyle dizi ve film yapımcıları, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar ile yerli ve yabancı turistler için de çekim merkezi haline geldi.

Köy girişinde seyyar tezgahlarda köylü kadınların yaptığı el işleri ve gıda ürünleri satılırken, sadece köy kahvaltısı yapmak için kilometrelerce yol kat eden ziyaretçiler eksik olmuyor. Kurtuluş Savaşı'nı anlatan "Kurtuluş" ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun ekrana yansıtıldığı "Kuruluş" dizilerinin yanı sıra "Kınalı Kar, Yeşeren Düşler, Anneler ve Kızları, Kış Masalı" gibi dizi ve filmlere ev sahipliği yapan köyde, baş rolünü Kenan İmirzalıoğlu'nun oynadığı

"Kaçış" filminin çekimleri de yapılmıştı.

Taş, ahşap ve kerpiçten yapılan Cumalıkızık evleri genellikle üç kattan oluşuyor. Üst katlardaki pencereleri kafesli ya da cumbalı olan evlerin ana giriş kapılarındaki kulplar ve tokmaklar dövme demirden yapılmış. Genellikle sarı, beyaz, mavi ve mor renklere boyanan evler arasında, taş döşeli dar sokaklar yer alıyor.

Özellikle hafta sonları İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelen yerli turistlerin oluşturduğu kalabalığa sahne olan tarihi köyde, zaman zaman yer bulmakta güçlük çekiliyor. Tarihi köy, Bursa'ya gelen yabancı turistlerin de vazgeçilmez uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cumalıkızık'ta Rengarenk Su Bidonlarıyla Karda Kızak... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement