Ömer Ürer - Anadolu Üniversitesi'nde (AÜ) öğrenim gören öğrencilerden oluşan Halk Dansları Topluluğu, farklı yörelerin halk oyunlarını sergileyerek, müzik kültürlerini de geleceğe taşımaya çalışıyor.
AÜ Halk Bilimleri Araştırma Merkezi'nce oluşturulan grup, yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli etkinliklerde müzik ve folklor sunumu gerçekleştiriyor. Grup, yörelere özel müzik enstrümanlarıyla halk oyunları sergiliyor.
Halk Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Taşcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grubun, Türkiye'nin sahip olduğu kültür mirasını gelecek nesillere aktarmaya çalıştığını söyledi.
Grup üyelerinin profesyonel olmadığını ifade eden Taşcı, "Öğrencilerin çoğu mezun oluyor, her sene yeni gelenlere aynı danslar, aynı türküler ve gösteriler öğretiliyor" dedi.
Taşçı, "Kostümlerimizin hepsi orjinal, aslına uygun. Elimizden geldiği kadar bu kültürel mirası sahip çıkmaya, zenginleştirmeye, genç nesillere aktarmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
-Farklı kültürlerin ortak dansı-
Grubun yaklaşık 100 kişiden oluştuğunu ve öğrencilerin farklı kültürlerden geldiğini belirten Taşçı, şöyle konuştu:
"Burada belli bir potada ve asgari müştereklerde buluşup birlikte ekip çalışmasıyla bir ürün çıkartıyorlar. Kendilerini buraya çeken en önemli özellik bu sanırım. Çünkü çalışma olmadığı zamanlarda, gelmemeleri gereken zamanda da burada oluyorlar. Dolaylı olarak çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan bir nebzede koruduğumuzu düşünüyorum. Halk olarak doğal halimiz bu, hep birlikte çalıyoruz, söylüyoruz, oynuyoruz. Burada hayatın bir simülasyonunu görüyoruz. Gösterilenden bu çeşitliliğimizi vurguluyoruz. Buraya gelen çocuk bir yöreyi baştan sona öğreniyor."
-Danslara yenilik getiriliyor-
"Merkez olarak otantizme inanıyoruz" diyen Taşçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dans ederken otantizme inanarak farklı yörelerin halk oyunlarını sergiliyoruz. O nedenle danslarımız ve kostümlerimiz orjinaline uygun. Biz halk biliminin sadece kırsala ilişkin bir şey olarak algılanmaması gerektiğini ve yerel faktörlere sığmayan bir evrensel faktör olması konusunda çalışıyoruz. Müziklerimiz, yörelerin orijinal müzikleri ama farklı düzenlemelerle kullanıyoruz. Biz yeniliklere açığız ama otantizme, kaybetmeyen orjinaline sadık başka bir bakış açısıyla danslara yenilik getirmeye çalışıyoruz."
Yayıncı: Hüseyin Doğru - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › 'Dans ve Müzik'le Kültürler Yaşatılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?