Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın planlı tatbikatlarından DENİZKURDU-13 Fiili Deniz Tatbikatı'nın, Genelkurmay Başkanı Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun da izlediği Çeşitli Harekat Nevilerinin Seri Halde Denenmesi faaliyetleri sona erdi.
Gemiler, denizaltılar, helikopterler, uçaklar ve Sualtı Taarruz (SAT) timlerinin eğitim seviyelerini sergilediği faaliyetleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve komutanlar sancak gemisi Kemalreis Fırkateyni'nden izledi.
Salihreis Fırkateyni, Kemalreis'in Aksaz Limanı'ndan ayrılışı sırasında Orgeneral Özel'i 21 pare top atışı ve denizcilere özgü "çimariva" selamıyla selamladı.
Faaliyetler, Aksaz Limanı çıkışında bulunan Yılancık Adası'na havadan ve denizden harekatla başladı. Bir SAT timi ada yakınlarında uçaktan serbest paraşüt atlayışı yaptı. Adaya denizden yaklaşan diğer bir SAT timi de tespit edilmesi zor lastik botlarla adaya intikal etti. S70B SEAHAWK deniz helikopterinin timlere ateş desteği sağlamasıyla adadaki üç hedef imha edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Skorsky helikopterindeki 4 kişilik tim "fastrope" diye adlandırılan halattan kayma yöntemiyle adaya inerek, Türk bayrağı dikti. Görevlerini başarıyla tamamlayan timler helikoptere bağlı halatla adadan alındı.
Ardından, senaryo gereği haydutlarca kaçırılan ticari gemi, denizden ve havadan operasyon düzenleyen SAT timlerince kurtarıldı.
Faaliyetlerin diğer bölümünde fırkateyn ve hücumbotlar aynı hedef gemisine gece suüstü atışları yaptı. Atışlar iki grup halinde ve grup içinde eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. Yapılan başarılı atışlarla, hurdaya ayrılmış hedef gemisi Avcı Bot 31 tipi karakol gemisi batırıldı.
Faaliyetlerin son aşamasında Çok Tehditli Ortamda Harekat Eğitimi icra edildi. Senaryo gereği, fırkateyn, korvet, hücumbot, denizaltı, helikopter ve uçaklardan oluşan kahverengi ve mavi olmak üzere iki renge mensup kuvvetler, belirlenen eğitim sahasında birbirlerini arayıp bularak etkisiz hale getirmeye çalıştı. Bu eğitimde birlikler, silahların fiili olarak ateşlenmesi dışındaki tüm işlemleri gerçek durumda icra edilecek faaliyetleri yansıtacak şekilde yaptı.
Faaliyetlerin sonunda geleneksel DENİZKURDU pasta kesimi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel tarafından, subay, astsubay, uzman, erbaş ve erlerin de katılımıyla yapıldı. Orgeneral Özel, tatbikatta üstün başarı gösterenleri ödüllendirdi. Daha sonra Aksaz Limanı'na dönüldü.
Bu faaliyetlerinin gerçekleştirilmesiyle tatbikatın üçüncü safhası da sona erdi. Fiili silah atışları ve güdümlü mermi atışlarının yapılacağı son safha faaliyetleri, 1-3 Haziran tarihleri arasında icra edilecek.
Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu'nun sevk ve idaresinde 20 Mayıs Pazartesi günü donanmaya bağlı unsurların Gölcük, Foça ve Aksaz limanlarından hareketiyle başlayan tatbikat, gemilerin 3 Haziran'da ana üslerine intikaliyle sona erecek.
Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz olmak üzere üç denizde icra edilen tatbikata, fırkateynler, korvetler, hücumbotlar, denizaltılar, mayın avlama gemileri, helikopterler, av bombardıman ve ulaştırma uçakları olmak üzere toplam 94 gemi, 22 uçak, 22 helikopter ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 5 bin 188 personel katıldı. - Muğla
Son Dakika › Yerel › Denizkurdu 13 Tatbikatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?