Dev Tanker, Yolculuğunu Tamamladı - Son Dakika
Yerel

Dev Tanker, Yolculuğunu Tamamladı

Çinden ithal edilen ve 14 Mayıs'ta Aliağa'dan 264 tekerlekli taşıyıcıyla yola çıkan dev kazan, Gördes'teki nikel işletmesine ulaştı Mete Madencilik İcra Kurulu üyesi Kerpişci: "(Kurulan sistem) Yatırım maliyetinin fazla olmasına rağmen, nikel endüstrisinde kullanılan ve bilinen en ileri çevre ile dost teknolojidir"

25.06.2013 15:21

Gördes ilçesinde kurulu nikel işleme tesisinde kullanılmak üzere Çin'den ithal edilen, 264 tekerlekli taşıyıcıyla Aliağa'dan 43 gün önce yola çıkan dev kazan, yolculuğunu "çiçeklerle" karşılanarak tamamladı.

Kazan, Fundacık köyündeki Nikel Kobalt Konsantre Tesisleri girişinde, Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, tesis yetkilileri ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Vatandaşlar, geçtiği güzergahta protesto edilen kazanı, çiçeklerle karşıladı.

Beldiye Başkanı Akyol, 300 milyon dolarlık bir yatırımın ilçelerine yapılmasından memnuniyet duyduklarını belirtti. Çevre ya da madenlerden birini tercih etme durumunun bulunmadığını söyleyen Akyol, "Çevre de bizim, madenler de. Çevreyle ilgili bir eksiklik varsa gidermek için gayret edeceğiz. Ülke ekonomimize katma değer sağlaması için, yeraltındaki madenleri çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Kazanın geçtiği güzergahlarda tepkilere neden olduğunun hatırlatılması üzerine Akyol, çevre için gösterilen duyarlılığa ve görüşlere saygı duyduklarını bildirerek, "Bu kazanın dünyaya örnek bir sistem olduğunu düşünüyoruz" karşılığını verdi.

Meta Madencilik A.Ş. İcra Kurulu üyesi Mustafa Kerpişci de, 32,5 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğindeki dev kazan "otoklav"ın uluslararası madencilik ve nikel yatırımlarında "çevreci kazan" olarak bilindiğini vurguladı. Türkiye'nin ilk nikel-kobalt konsantre ve rafine tesisinin Ekim 2013'de tamamlanacağını, yıl sonu itibariyle de tam kapasite üretime geçilmesinin planlandığını kayden Kerpişci, şu bilgileri verdi:

"Ülkemiz için endüstride devrim niteliğinde olan bu ekipman sayesinde çevreye ve alıcı ortamlara prosesten kaynaklı hiçbir zararlı atık bırakılmayacak. Bununla birlikte tesis içinde oluşabilecek her türlü atık (evsel atık v.b) için en ileri teknolojilerde arıtma tesisleri kurulmaktadır. Avustralya, Kanada, Rusya, Fransa ve Brezilya gibi gelişmiş ülkeler bu teknoloji ile nikel üretimi yapıyor. Yatırım maliyetinin fazla olmasına rağmen, nikel endüstrisinde kullanılan ve bilinen en ileri çevre ile dost teknolojidir. Grup olarak pahalı bir teknoloji olmasına rağmen çevreye dost bir yatırım yapmaktan memnuniyet ve gurur duyuyoruz."

Tesislerde, nikel kobalt cevheri üretim ocakları, cevherin metalürji tesisi, su göleti, buhar tesisi, ileri arıtma tesisleri ve atık depolama tesisi inşasının devam ettiğini, yıllık 40 bin ton konsantre ürün elde edileceğini bildiren Kerpişci, daha sonra kapasitenin iki katına çıkarılacağını söyledi. İşletmenin faaliyete geçmesiyle, cevher üretiminde önemli bir tedarikçi konumuna geleceklerini dile getiren Kerpişci, bölgeye de önemli katma değer sağlayacaklarını belirtti. Kerpişci, işletme çevresine yaklaşık 500 hektarlık tarım alanın sulamasında kullanılacak göletin yanı sıra, 220 bin çam fidanı ile 30 bin badem, ceviz, kestane, ıhlamur fidanlarının dikimi yaptıklarını, bölgenin sosyo-ekonomik yaşam seviyesinin arttırılması yönünde desteklerinin süreceğini bildirdi. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dev Tanker, Yolculuğunu Tamamladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement